0

Р умънската компания „Ромпетрол“, която оперира с мрежа от бензиностанции и в България и Молдова, е била ударена от мощна кибератака с помощта на рансъмуер (ransomware). Кибербандитите искат 2 милиона долара откуп, за да декриптират данните на клиентите.

Хакери по цял свят използват този метод, за да заключат хардуера на потенциалните си жертви и да поискат откуп, за да върнат достъпа на собственика му.

Румънската петролна компания съобщи за атаката в профилите си в социалните мрежи. „През нощта „Ромпетрол“ се сблъска със сложна кибератака. В постоянен контакт сме с Националната дирекция за киберсигурност DNSC и заедно полагаме усилия за разрешаване на ситуацията“ - пишат от фирмата. Ударът е засечен в 21 часа местно време в неделя.

За да защити данните, компанията временно е спряла уебсайтовете, в това число и българския сайт, и услугата Fill&Go както за компаниите, така и за физически лица. Мобилното приложение Rompetrol Go също не работи.

В същото време от „Ромпетрол“ уверяват, че всичките им бензиностанции работят нормално, като клиентите имат възможност да плащат в брой или с банкова карта. Хакерският удар не е засегнал оперативната дейност на рафинерията „Петромидия“.

Според специализираното IT издание BleepingComputer атаката е дошла от т. нар. група Hive, а хакерите са поискали откуп в размер на 2 милиона долара, за да им даде декриптор и да не разпострани личните данни на клиентите. „Ромпетрол“ е оператор на най-голямата петролна рафинерия в Румъния Petromidia Navodari, която има капацитет за преработка от над пет милиона тона годишно.