0

Б ългарските специализирани служби са реализирали успешно шпионско разследване, информацията съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ, написа обвинител номер едно в официалния си профил в Туитър тази сутрин.

„Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи“, добавя той в поста си в социалната мрежа, без да дава повече подробности.

Ето какво съобщиха по-късно от пресслужбата на държавното обвинение:

Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската Федерация. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което от 2016 г. до настоящия момент български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна

Българският гражданин е генерал от резерва, участвал в мисии извън България, работил в Министерство на отбраната, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. За координация и предаване на информацията е използван руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност са използвани: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си. Във връзка с разследването се провеждат претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин.

Спецпрокуратурата е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.