0

У мишлен палеж е основната версия, по която се работи относно пожара в Дома за възрастни хора "Свети Георги" във Варна, обясни старши комисар Атанас Миков, директор на ОДП- Варна пред БНТ. При трагичния инцидент там загинаха четирима души, две жени бяха настанени в болница с опасност за живота.

Иззети са записи от камерите, проведени са разпити. От камерите ясно се вижда самото извършване на палежа. Обитател на стаята влиза вътре, другите трима души вътре спят. Мъжът пали на едното легло лесно запалими предмети, прехвърля ги на другото и напуска стаята с пълзене, тъй като е с церебрална парализа и много трудно подвижен. При пожара загиват тримата души в стаята и жена е съседното помещение, обясни комисар Миков.

Ще стане ясно и дали мъжът следва да бъде привлечен като обвиняем и каква мярка да му бъде взета. Продължават допълнителните огледи на място, обясни Красимир Конов, окръжен прокурор.

Продължава лечението на приетите в болница две възрастни жени. Като проблем при едно такова събитие се вдишват един букет от токсични газове, винаги присъства въглеродният окис като силно отровен газ, въглеродния двуокис, тъй като става дума за пожар в битови помещения се отделят и различни концентрации цианидни съединения, на хлора, на сярата понякога. При всички случаи става дума за едно смесено отравяне при възрастни жени с множество придружаващи заболявания, но опасност за живота все още има и е възможно в резултат на този инцидент да настъпят някои усложнения, обясни д-р Мариета Йовчева- началник отделение "Токсикология" към ВМА- Варна.