0

Д ете е открило трупа на 11-годишната Любка Михайлова от Вършец месец след изчезването й от дома на вуйчо й в монтанското село Сумер. Тялото на Любка било вкочанено от студ, а на зловещата находка се натъкнал неин връстник, който се разхождал из нивите край селото.

На 22 януари и Любка тръгнала пеш през нивите и след това следите й се губят.  В деня на изчезването си момичето е гостувало с майка си на своя вуйчо в село Сумер.

Към 17 часа Любка излязла да играе пред къщата на своя роднина с други деца и повече не се прибрала. Още същия ден близките подали сигнал в полицията и привечер започнало издирване, но без следа. В издирването на детето участваха полицаи, водолази, доброволци и дрон. Над 40 жители на селото също се включиха в издирването.

Бяха претърсени всевъзможни места, включително и селският геран, където имаше съмнение, че детето може да е паднало, докато си играе. В издирването участваха и служители от Школата за подготовка на служебни кучета в Берковица с немски овчарки, които са обучени за охрана на държавната граница и за откриване на хора в пресечени местности. 

Започнало е разследване, което да установи от какво е починало детето и как се е озовало в нивата. То е страдало от церебрална парализа и се е движело много трудно. Не можело и много добре да говори, което предполага и че е нямало как да вика за помощ дори и да е дочула хора, които са минали край нея при издирването й. Следи от на насилие по тялото й липсват.

По първоначални данни най-вероятната  причина е измръзване. Тялото е транспортирано за извършване на аутопсия в отделението по Съдебна медицина на многопрофилната болница в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство в местното РПУ.