0

З а зачестили случаи на фишинг измами алармираха от Областната дирекция на полицията в Благоевград. От там допълват, че жертви стават и живеещи в другите области на страната.

В Пиринско от началото на годината са регистрирани 5 такива измами. Последният случай е от четвъртък. Мошеници пазарували онлайн с чужда банкова карта, като за часове усвоили сумата от 5 000 лева, обяви на брифинг полицейския шеф в Благоевград старши комисар Георги Кандев.

По думите му измамниците стават все по-изобретателни и измислят различни начини да се доберат до личната ни информация и данни на банкови карти. Те изпращат фалшиви мейли от името на банки, в които приканват хората да предоставят информация от банкови сметки, дебитни и кредитни карти. Най-често ни предоставят линк, който води към друг сайт, където въвеждаме личната информация. Това е фишинг измама!

Старши комисар Георги Кандев акцентира върху основните правила, за да се предпазят гражданите от фишинг измами.

“Добре проверете имейл адресът, от който се получава даден имейл от банкова институция. При установените до момента случаи, имейлът на подателя се различава от ползвания от дадена банка. Проверете официалния имейл на банката. Финансовите институции обикновено не изискват информация за дебитни карти и данни за достъп до профили в интернет банкиране, чрез изпращане на имейли. Всеки имейл, в който се изисква такава информация вероятно е фишинг имейл. Не следвайте (кликвайте) линкове, прикачени файлове или изображения към такива имейли. Не въвеждайте информация, свързана със сигурността /номера на дебитни или кредитни карти, трицифрен код за сигурност, кодове за активиране на Токен устройства. Потребителско име и парола за достъп до  интернет банкиране се въвежда единствено при отваряне на мобилното приложение, ползвано от съответната банка, а не следвайки линкове и имейли. Домейните, ползвани от българските банки обикновено завършват с „.bg“, а фишинг имейлите се изпрашат от имейли с различни домейни: „.net“ , „com“, „.org“ и други, въпреки че понякога самите им имена на сходни с тези на имейлите, ползвани от дадена банка. При получаване на имейл със съдържание за актуализация, направете консултация със служител на съответната банка”, припомни основни правила комисар Кандев.