0

Р оми се оказаха тарикатите, които се правят на бежанци от Украйна и емигранти от Молдова, докато обират къщи по селата.

„Имаме много сигнали от кметове на села. Получихме обратна информация, че такива сигнали постъпват и в полицията. Искаме да алармираме медиите, за да бъдат предупредени хората. Кметове по селата ще залепят предупреждения там за измамите и кражбите от къщи от хора, които се представят за чужденци“, разказа пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.

Напаст

Крадците избират основно по-развити села в регионите на Варна, Шумен, Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, където има повече нови и ваканционни имоти. Те обикалят селата под прикритието на бежанци, бягащи от войната, които уж търсят евтини хотели или къщи, в които никой не живее, за да могат да се настанят там, и така всъщност набелязват къде да крадат. „Влизат в обзаведени къщи и имат няколко варианта на действие. Ако няма никой, задигат каквото харесат и си тръгват. Ако хората са си у дома, искат пари или предлагат за продажба ножове и дребни технически инструменти“, разказа още Борисов.

Измама

„Представят се за украинци или молдовци, но са си наши роми. Показват фалшиви чужди паспорти, които са с неистинска информация, освен профилните снимки. Аз съм бивш служител на Гранична полиция и при един случай веднага разпознах ментето. Заговорих един от тях на руски език, а той ми отговори на развален българо-руски“, даде пример Борисов. Той допълни, че престъпниците най-вероятно са от Сливенско и Плевенско.

Новата престъпна схема замества широко разпространените до момента телефонни измами, като за пореден път отваря темата за липсата на специализирана селска полиция в България, за която Асоциацията на българските села, фермери и местно население настояват от години.

„Селата се напълниха с хора, както никога досега. По време на пандемията от ковид много хора, които работят онлайн, се преместиха да живеят по селата“, коментира Борисов.