Р екордна парична гаранция от 80 000 лева на обвинения в убийството на 21-годишната си жена Красимира Куковска – Любомир Петров, бе отменена от Апелативния съд в Пловдив.

Нели Колева


Това съобщиха от Съдебната палата в Пловдив. Магистратите от въззивната инстанция постановиха обвиняемият да бъде отново задържан зад решетките, тъй като предстои да отговаря пред съда за умишлено убийство.
В сърцето
Трупът на младата майка на две малки деца е бил открит на 11 септември м.г. Първоначално мъжът, с когото тя живеела на семейни начала, и му родила две деца, твърдял, че Краси се е самоубила. Той „открил” трупа и обяснявал, че по времето на самоубийството отсъствал от дома им с двете им деца.
По време на разследването обаче станало ясно, че жена му няма как да се застреля сама в сърцето с пушка, дълга около метър. Било установено, че тя е убита и впоследствие за зверството бил арестуван именно Любомир Петров. Двамата живеели в калояновското село Бегово, където пред очите на 4-месечното им бебенце Красимира била застреляна.


Тормоз
По-късно разследващите стигнали и до факти, според които Куковска била подлагана на домашен тормоз. Тя наследила от родителите си ниви и имоти, развивала семейния бизнес, а Любомир бил мързелив и прахосвал всичко. Тъй като скандалите в дома й били постоянни, тя изгонила Любомир. На 11 септември 2020 г. той се върнал в дома й и двамата пак се скарали. Младата майка искала от Любомир да я остави на мира, но той я заплашил, че ще я застреля. В самопризнанията си първоначално той твърдял, че тя му казала, че не му стиска. Тогава взела въздушната пушка, опряла я в гърдите си и без да иска се простреляла. Така Любомир първоначално бил обвинен в убийство по непредпазливост. И тази защитна версия на обвиняемия не издържала пред доказателствата. Според експертите било невъзможно Красимира сама да дръпне спусъка и да се уцели право в сърцето.
Умишлено
Обвинението срещу Петров било преквалифицирано в умишлено убийство, извършено на 11.09.2020 г., при условията на домашно насилие, обоснованото предположение за авторство на престъплението не е разколебано, са категорични от Апелативния съд в Пловдив. Според магистратите все още съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”. Апелативните съдии отбелязват, че няма пречка впоследствие в зависимост от събраните по делото доказателства да се постави отново въпросът с мярката за неотклонение. Делото в Апелативния съд в Пловдив бе образувано по протест на Окръжната прокуратура срещу определение на Окръжния съд, с което е била променена мярката на Петров в парична гаранция от 80 000 лева.
За умишлено убийство Наказателният кодекс предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Определението на Апелативния съд е окончателно.