0

Г ЕРБ дава бившият здравен министър Стойчо Кацаров на спецпрокуратурата и на КПКОНПИ заради съмнения за престъпления по служба и конфликт на интереси. За целта от партията внасят в двете институции всички документи, с които разполагат. 

От ГЕРБ изтъкват, че Кацаров е начело на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването, като остава на този пост до юни 2021 година. Една от дейността му е проект за национална система за оценка на клиничните пътеки. Така сдружението сключва договори с няколко болници за такава оценка. От питане до настоящият здравен министър Асена Сербезова става ясно, че тези договори са с три болници. Първата „Свети Иван Рилски“ с когото договора е за 2000 лева и е бил действащ към момента , когато Кацаров все още бил министър. По същество договорът е действащ и през 2022 г. Вторият договор е с болница „Свети Георги“ също за 2000 лева, а третият е с МБАЛ Шумен – за сумата от 5000 лева. 

Наред с това докато е министър Кацаров е наредил плащания към две от тези болници за над 1,1 млн. лева, който на свой ред имат договори с неговото сдружение, в което те виждат конфликт на интереси.  

Междувременно през май 2021 година започва и процедура за промяна на наредбата за клиничните лаборатории, като от ГЕРБ буди съмнение, че министърът умишлено променя стандарта с оглед облекчаване дейността на сдружението си.