0

Д вама български наркотрафиканти бяха арестувани на яхта във водите край Картагена, а в плавателния съд имало 4760 кг хашиш. Акцията като екшън филм се провела преди няколко дни от Националната полиция и Данъчната агенция на Испания. Това обявиха вчера двете служби в профилите си във Фейсбук.

Единият от българите е бил арестуван по същия начин и миналата година във водите край Балеарските острови заедно с още 8 наши сънародници, които участвали в банда за трафик на хашиш (виж карето). Разследващите и данъчните започнали да следят активно групата и така установили, че за да се прикрият, сменили името и флага на яхтата. Преди се казвала „Салациа“ и плувала под холандски флаг, а сега я променили на „Флориана“ и се придвижвала под полски.

Полицаите решили да атакуват лодката, когато се намира на около 67 мили от Картагена и е далеч от пристанище. През цялото време агенти на Службата за митническо наблюдение кръжали с хеликоптер отгоре и давали точните й координати на колегите си. Така засекли, че „Флориана“ заредила гориво в Порт Адриано миналия петък, след което се отправила към Картагена. Дрогата била натоварена от Мурсия - центъра, който в момента е едно от основните скривалища на наркотрафикантите, обясниха от Националната полиция. За да не бъдат спипани, българите не акостирали на яхтения порт в Майорка, а закотвили плавателния съд в открити води. След като на борда били натоварени всичките 139 бали хашиш, отплували към Гибралтарския проток.

На борда на „Флориана“ се веел полски флаг и двамата българи били спокойни, че никой няма да ги провери. Те обаче останали като попарени, щом изведнъж на яхтата нахлули полицаи и данъчни агенти. Действията им били толкова бързи, че нашенците дори не успели да гъкнат и да окажат съпротива при ареста. „Не успяха да се отърват и от стоката. Това, което не знаеха, е, че зад тях стоят група I и II по наркотиците на Националната полиция в Палма и Службата за митническо наблюдение на Данъчната агенция. Те бяха незабелязани по море и въздух“, похвалиха се от спецслужбите. Оттам допълниха, че хашишът бил натоварени в Северна Африка и трябвало да стигне до Европа.

Изоставили аверите си по време на претоварване

Единият от задържаните в акцията българи е бил закопчан на 26 март миналата година край Майорка на борда на същата яхта, която тогава се казвала „Салациа“. Той бил прихванат в рамките на най-голямата операция срещу дрога по море, извършвана в Испания. Разследващите тогава конфискуваха 35 тона хашиш от 4 корабчета. На „Салациа“ имало 4,2 тона. Щом българинът и колегите му разбрали, че полицията и данъчните са по петите им, опитали да се избавят от дрогата, но без успех. Те дори изоставили останалите си авери българи във водите край Балеарските острови. Още тогава стана ясно, че мафиотите, които се занимават с трафик на хашиш, са организирали нови канали около Африка и Канарските острови. "С акциите атакуваме логистичния капацитет на ръководителите на престъпните организации от български произход, посветени на транспортирането на наркотични вещества в развлекателни лодки, предотвратявайки появата на нови маршрути, възползвайки се от пандемията", обясниха тогава от Националната полиция на Испания.