0

20 години затвор за убийство, извършено по особено жесток начин, получи 33-годишен мъж от Окръжната прокуратура в Търговище. Убийството е извършено на 23 април минлата година в търговищкото село Драгановец, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Съдът уважи исковете на тримата близки роднини на жертвата и осъди обвиняемия да плати 100 000 лева обезщетения. Освен това А.А. трябва да покрие и направените разноските по делото, както и държавните такси върху уважените граждански искове. Извършителят и 64-годишната жертва се познавали добре. Мъжът имал връзка с една от дъщерите ѝ и съжителствал с нея в Кралство Белгия. Жената обаче не одобрявала отношенията им и открито показвала своето отношение към младия мъж, като дори не го допускала в дома си.

През април миналата година той се прибрал в България заедно със свой познат, но без дъщерята на жертвата. Прекарал известно време в дома си в село Пет могили и решил, че преди да замине трябва да разговаря с жертвата. През нощта на 22-ри април 2021 г. след полунощ, той предприел пътуване до Драгановец. Без предупреждение или покана. А.А. Влязъл без позволение в къщата на жената. С оглед влошените отношения между двамата и изненадващото му проникване в къщата, най–вероятно между тях възникнал словесен конфликт. Използвайки твърд предмет и с много голяма сила и замах, мъжът нанесъл няколко удара по главата на 64-годишната жена. Тя получила тежка черепно-мозъчна травма и починала, като смъртта ѝ настъпила много бързо и била неизбежна. След това подсъдимият взел мобилните телефони на жената и си тръгнал. Прибрал се в дома си в Пет могили, а два дни по-късно напуснал и страната.

След многократни и неуспешни опити да се свърже с майка си, другата дъщеря на жертвата, която също живее в Белгия, подала сигнал до кмета на село Драгановец с молба да посети имота на жената. На 27-ми април 2021 г. именно той намерил безжизненото ѝ тяло в спалнята на дома ѝ.

Присъдата на Окръжния съд в Търговище може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.