0

Д НК от кабел закова млад сенегалец с френски паспорт, обвинен в убийството на приятелката си в София. Трупът на финландката Соня бил открит в общото им жилище, наврян в сак в гардероб.

Според държавното обвинение убийството било извършено на 8 май. В продължение на часове Томас се правил на загрижен и даже се свързал с приятелки на изгората си, за да я търсят заедно. Обявил я и за издирване.

Увъртане

„Не съм аз, не съм аз. Аз съм невинен и моля да бъда освободен“, твърдял Томас пред магистратите от Софийския градски съд, които в сряда следобед оставили обвиняемия в ареста. Пред съда той разказал история как 2 седмици преди смъртта на Соня тя забелязала, че от банковите й сметки започнали да изчезват пари.

Така двамата решили да изтеглят всички средства и да ги съхраняват в жилището в столицата, което двойката обитавала под наем. Уж се разбрали да излизат поотделно, за да може винаги да има някой в жилището да пази парите. Веднъж обаче се наложило да отсъстват по едно и също време и така парите били изчезнали, твърди сенегалецът в обясненията си.

По-късно Соня отишла да тича и повече не я видял. Звънял й по телефона, но не отговаряла, а после се свързал с нейни приятелки да я търсят заедно. Дори се обадил в полицията и я обявил за изчезнала.

Експертизи

По делото има приложени съдебномедицинска и ДНК експертиза. Според едната Соня първо е била удушена с кабел. По него имало ДНК единствено от жертвата и от сенегалеца. Под ноктите на Соня експертите не открили ДНК на трети човек. Криминалистите се усъмнили в половинката на жертвата и заради факта, че по вратата на жилището, което обитавали, нямало никакви следи от взлом.

При претърсване в жилището е открита и марихуана. На базата на тези факти СГС решил да остави Томас в ареста. В мотивите си магистратите посочват, че има достатъчни данни, които го уличават в престъплението. Освен това, ако е на свобода, може да се укрие, тъй като IT спецът е чужд гражданин. Определението на магистратите не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.