0

М ексиканец на 44 години, живеещ в Разград е бил задържан за убийството на съпругата си Силвия Петрова. Задържаният е Пабло Санчес, с паспорт на гражданин на Кралство Испания.

40-годишната жената изчезнала в събота, а в понеделник родителите и я обявиха за издирване. Знаеше се, че е напуснала дома си на 11 декември, облечена със синя грейка и от тогава беше в неизвестност. Първоначално издирването й беше насочено към местността "Пчелина", където имала навик да се разхожда.

Тялото на изчезналата било намерено през нощта срещу четвъртък от криминалисти от ОДМВР - Разград и ГДНП. Тленните останки на Силвия били заровени на няколко места по пътя за жп-гара. В четвъртък сутринта на място продължават оперативни действия на полицията и движението на превозни средства в района се регулираше от екипи на "Пътна полиция".

За убийството е задържан мъжът на Силвия Пабло Санчес. Той направил пълни самопризнания за престъплението, което е извършено в нощта срещу събота в дома, в който двамата със Силвия живеели. После показал четири места, на които е заровил разчлененото тяло на жена си. В момента полицията търси по тези места дрехите, документите и телефона на жертвата.

В разследването на разградските криминалисти се включили и техни колеги от ГДНП. Ключът към убиеца се оказали камери за видеонаблюдение в Разград, които разклатили алибито на Санчес. Санчес бил сред заподозрените още в самото начало, но си градял алиби и изредил местата, на които уж е бил в момента на изчезване на съпругата си. Видеокамерите го заковали, че лъже. След като разбрал за камерите мексиканецът се пречупил и започнал да сипе признания и да помага на полицията за да облекчи положението си. В ранния следобед в четвъртък брифинг по случая дадоха директорът на ОДМВР в Разград Диян Минков и окръжният прокурор Тихомир Тодоров, но към часа на тяхното изявление със Санчес се провеждаха все още разпити и полицията не разполагаше с информация за мотивите за самото убийство.

Според окръжния прокурор Тодоров задържаният е мексиканец по произход, но натурализиран испански гражданин и за задържането му ще бъде уведомено посолството на Кралство Испания. Според обвинител номер 1 на Разградския съдебен район Пабло Санчес бил високо ерудирана личност, завършил бил икономика в Мексико Сити, работел на висока позиция на летището в Тенерифе, знаел пет езика, с богата обща култура. „Но загуби борбата с разградските криминалисти.“ – обобщи Тодоров, който определи задържания като „зъл демон, скрит зад библейска външност“.

Убийството е извършено в апартамента, в който живеело петчленното семейство на убиеца и жертвата в бл. „Трапезица“ в Разград. В момента на убийството в жилището са били и трите им деца – на 5, 8 и 16 години, но от прокуратурата не коментираха дали децата са разбрали какво се случва. В деня на разкриване на убийството най-голямото от децата имало рожден ден.

Според първоначалната информация, която имат българските криминалисти, Санчес е извършвал насилие над жени и в други европейски държави, но подробности за това се очаквали от международния обмен на полицейска информация. Бързото разкриване на престъплението е лишило Пабло Санчес от възможността да напусне страната сам или заедно с децата към Тенерифе или да се укрие в 15-милионния Мексико сити.