0

П овече от два часа депутатите уточняват поредността на точките в днешната програма на заседанието на парламента. Свикан бе и председателски съвет от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

БТА

БТА

БТА

В началото на пленарния ден по предложение на Желязков бяха включени десет точки за днес към вече фигуриращите в програмата. Последваха предложения от опозицията за разместване на дневния ред.

Любен Дилов (ГЕРБ-СДС) коментира, че нито едно предложение за разместване на точки не е било мотивирано. Той предложи да вземат сферата на тотото, да сложат числата от 1 до 22, всеки път да теглят и която точка се падне, да я гледат.

Това със сферата с топките от тотото важи и за точките, които вкарахте в дневния ред, коментира в отговор Христо Проданов ("БСП за България"). Каквото повикало, такова се обадило, допълни той. По думите му трябва да има някакъв диалог, така "с ботушите" не става.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че до този момент размествания са искани от БСП и всички техни предложения са приети от залата.

Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) изчисли колко струва времето, изгубено за процедури по начина на водене. По думите му в 108 минути са изхарчили на българските данъкоплатци 216 хиляди лева.

Кристиан Вигенин ("БСП за България") направи конструктивно предложение - да свикат председателски съвет и да обсъдят кое е възможно да мине в днешното пленарно заседание, като след това да има три часа парламентарен контрол. Росен Желязков му отговори, че дневният ред вече е приет.

Андрей Чорбанов ("Има такъв народ") се обърна към председателя на парламента Росен Желязков и попита защо се събират в сряда да обсъждат дневен ред за седмицата, като той може да се подмени изцяло. Понеже видно е, че не зачитате мнението ни като парламентаристи, ще се обърна към вас като музикант аматьор към музикант аматьор, каза Чорбанов. Надявам се, че свирите по-добре, отколкото аз пея, защото иначе извън парламента ще умрем от глад, допълни той.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че приема хвърлената ръкавица и ще направят няколко репетиции. Мислете за името на дуета, г-н Чорбанов, отговори му Желязков и добави, че могат да измислят нещо от фамилните им имена, щели да се получат оригинални неща.

БТА

Радостин Василев (нечленуващ в парламентарна група) направи забележка за облеклото на заместник-председателя на Народното събрание Андрей Чорбанов, в частност за карирания му панталон.

Палячовщината винаги е функция на поведението, а не на облеклото, отговори му Чорбанов, който взе думата от парламентарната трибуна. По думите му панталонът може да се смени, генетиката е това, което остава за цял живот.

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че все още не са раздадени материали на депутатите по 10-те нови точки и предложи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да излъчат говорител, който да обясни какво ще гласуват, защото именно те са вносители на измененията в реда.

"Предлагам Кирил Петков, който е основният шарлатанин в тази група, да представи точките, защото го познавам и съм убеден, че няма идея под какво се е подписал, камо ли пък да ги обясни в НС", каза той. Последва и наказание за Василев. Председателят на НС Росен Желязков му отправи забележка.

От парламентарната група на "Има такъв народ" излязоха с декларация, "посветена на лицемерието". Тя беше прочетена от председателят на групата Тошко Йорданов. Той пусна и записи от изказвания на съпредседателя на ДБ Христо Иванов и повтори част от тях: "Нито глас за Пеевски", "Става дума за българската държавност, става дума за нашето бъдеще, затова как се развива България", "Нито глас за Пеевски, за да може ние след това в парламента да гарантираме, че ще има управление, което ще постави ГЕРБ и ДПС в карантина", "Не, няма да има достъп на ДПС и на ГЕРБ до кокала на властта".

БТА

В заключение Йорданов каза: "Христо Иванов - лицемер номер едно на републиката."

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък направи процедура за допуск на Слави Трифонов. "Видяхме, че той изпраща SMS-и. Вместо да праща SMS-и до чираците си, по-добре сам да дойде тук и да аргументира своите тези, включително за "първата брачна нощ" и за следващи неща", каза Карадайъ.

Последва реплика от страна на ИТН.

"Нали знаете, че чираците са при майстори. Бих допълнил вашето предложение да бъде даден достъп на Прокопиев, който така и така си е инсталирал тук цяла парламентарна група. Да дойде и Доган, да се разходи от Росенец, така и така ще му взимате пристанището. Ако може, да се задължи и Борисов да присъства в залата", каза Тошко Йорданов.

След поредицата от процедури по предложения за разместване на дневния ред председателят на парламента Росен Желязков помоли Никола Минчев да го замести като ръководещ заседанието и каза, че отива на председателски съвет.