0

Н оминираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ не успя да събере нужната подкрепа от останалите политически сили за съставяне на правителство. Идеята за експертно правителство на ГЕРБ беше подкрепена само от "Има такъв народ" и ДПС.

Но късно снощи лидерът на ИТН Слави Трифонов оттегли заявката си за подкрепа на кабинет с първия мандат. Той написа в социалните мрежи, че никой не е провел разговор по същество с ИТН откак те заявиха, че ще подкрепят „правителство от експерти“. Според Трифонов това значи, че кабинетът, който ГЕРБ ще предложат с първия мандат няма да е експертен и затова от ИТН няма да го подкрепят.

Така към момента правителството начело с Габриел има подкрепа само от ДПС, което не е достатъчно, за да бъде избрано в пленарната зала.

Междувременно след трескави консултации в последните два дни е постигнато споразумение между двете формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с втория мандат да бъде предложено ротационно председателство на изпълнителната власт в лицето на акад. Денков и на Мария Габриел, които през шест месеца ще се редуват в премиерския кабинет на “Дондуков”1. Двамата вече пишат проект за съвместно управление и изпълнение на програма в конкретни точки.