0

З апочнаха консултациите за съставяне на правителство на партията "Има такъв народ" при президента Румен Радев.

"Радваме се отново да ви видим на поредните консултации за правителство. Поздравявам ви с това сериозно постижение в българската политика. От отпаднала партия - вие отново се върнахте. Явно това е резултат от вашата работа с избирателите ви и заявката, че ще бъдете контрольор в този парламент. Чух, че описвате политическите процеси с езика на аритметиката, а и на геометрията се надявам да не се налага да искате да си говорим с езика на стереометрията, комплексните числа и размитите множества". Това заяви Румен Радев.

 

Президентът попита каква е степенната принадлежност на партийната група към идейното обединение ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и как се вписват в това размито множество.

"Ние не сме просто стандартна политическа партия, на която се налагат щампите, които се налагат на останалите. Ние сме просто ИТН. Политически отговорно е да има кабинет, защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите в страната. Що се отнася до това новосформиращо се мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - ние сме опозиция на тази конфигурация", категоричен бе Йорданов.

"Факт е, че трябва да се приемат законите по ПВУ, а някои неща да се предоговорят. Има и неща, които не подкрепяме. Няма да подкрепим стремежа за развиване на геотермална енергия за добиване на ток, защото като част от коалицията на бившето редовно управление Кирил Петков и Асен Василев не се съобразиха с нас", каза Йорданов.

Днес държавният глава се срещна с представители на парламентарните групи "Възраждане", ДПС и БСП.

Ден по-рано Радев проведе консултации с партиите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.