0

Б СП ще подходи отговорно с третия мандат, няма да изхвърли горещия картоф и от партията ще бъдат последователни, спокойни и диалогични. Това обясни зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски в ефира на NOVA, след като стана ясно, че третият мандат за съставяне на кабинет ще отиде при червените.

„Следващото правителство няма да е на БСП и няма как да бъде. То ще бъде правителство, сформирано на база приоритети, касаещи бъдещето на държавата”, добави той.

„БСП като партия, която до момента е отстоявала политики в Народното събрание, няма как да продължи политиките на служебния кабинет, а и не трябва” допълни той

Всички се обединявали около това, че трябва да има правителство и работещ парламент, изтъкна Свиленски. „Ако всички колеги депутати през тези месеци говореха, че трябва да има правителство - ето, сега ще имат възможността всеки да намери своя принос за това”, допълни той.

Депутатът е категоричен, че за третия мандат трябва да бъде предложен вариант, в който ще има 121 народни представители, защото „сметчиците не водят до никъде”. „Другите преди нас поставиха такива приоритети, които предварително бяха ясни, че няма как да бъдат приети”, е мнението му.

Свиленски допълни, че трябва да бъде търсено съгласие. „Партиите трябва да си отговорят искат ли да има правителство. На всичко друго може да бъде намерено решение”, каза още той.

Зам.-председателят на ПГ на БСП обяви, че в края на следващата седмица ще имат готовност да поканят партиите на разговори. Националният съвет на левицата обаче ще реши дали да бъдат поканени всички парламентарно представени формации.

Във връзка с последните избори, на които БСП губи избиратели, той каза: „В крайна сметка бяха създадени много проекти, за да може БСП да загуби избиратели. Една част дори бяха припознати от създателите си. Надявам се, симпатизантите ни да се върнат отново към нас и да ни подкрепят”.

„Разчитаме го като желание да не се състави правителство”, коментира пък председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова  информацията, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП.

Според нея, „съгласно календара, следващите избори ще бъдат в края на март, началото на април. Трябва да се даде шанс на БСП да създадат кабинет. Желая им успех, ако успеят да направят правителство, това ще бъде правителството на България”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Нелогично е същият кабинет (Габровски, предложен от ГЕРБ) да бъде предложен от БСП”, каза Атанасова в отговор на предположение. „Няма срок в българската конституция, в който мандатът да се върне обратно на президента. Досега традицията говори, че в рамките на седмица или 10 дни се предлага кандидатът за премиер, който предлага кабинет”, каза депутатът-юрист.

„Ние също искаме правосъдна реформа”, обясни тя и допълни: „Предстоящата седмица ще изслушаме главния прокурор Иван Гешев на заседание на правната комисия и ще обсъдим в цялост 6-те законопроекта, които стоят на масата”.

По думите й са говорили за подкрепа на определени приоритети, при които лидерите на партиите, на ГЕРБ, СДС, ДБ да положат своите подписи. „От ден първи на този парламент казваме, че поради политически наслагвания са трудни разговорите и е редно да седнем на масата”, обясни Атанасова.                  

За скандала Nexo – „изглежда, че не само будна гражданска съвест може да накара някого и неговите колеги в рамките на ден-два да преведат по 20 000 лв. – общо 100 000 или повече. Струва ми се невероятно 5 млади момичета, които даряват в един ден общо 100 000 лв. Вероятно Сметната палата трябва да провери всички дарители. Не знам дали по-големия проблем е за ДБ, колкото за цялата схема, която се сглобява.

Относно разследване на сайта „Биволь”, че бащата на Антони Тренчев е имал обща фирма с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през 1997 г., Атанасова каза: „Тази информация трябва да я проверим. Този въпрос е като опорна точка като противопоставяне на дарения. Ако Борисов или ГЕРБ имат нещо общо с Nexo, защо се правят дарения на ДБ, а не на ГЕРБ. Борисов от момента, в който е бил главен секретар, няма участия във фирми”, допълни Десислава Атанасова.

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев също изрази позиция по темата. "Скандалът с терориста и Албена Симеонова и Nexo бяха доста дирижирано направени и подготвени, за да е сигурно, че третият мандат няма да е в „Демократична България", убеден е той. Мирчев посочи, че е странно, че президентът се е спрял за третата папка на БСП, които не предложили план.

„Имам много ясен спомен какво се случи с Албена Симеонова. Тогава стана ясно, че нещо се готви. Точно в момента, в който ние дадохме много ясен план и казахме, че в никакъв случай „Демократична България” няма да направи компромис с конституционната реформа на прокуратурата. Тогава депутати поискаха закрито заседание на парламента, на което да бъдат изслушани шефът на ДАНС и вътрешният министър. Депутатите се смяха със сълзи на това, което чуха за този терорист. Това е достатъчно, за да стане ясно защо в последния момент се вадят случаи и се прави ДБ да бъде очернена”, подчерта той.

На въпрос дали смята, че главният прокурор е замесен в това „Демократична България” да не получи третия мандат, Мирчев отговори: „Дали е замесен? Сигурен съм, че има критична маса от хора, които очевидно не искат реформа на прокуратурата. Дали конкретно главният прокурор е замесен - най-добре знае самият той”, обясни депутатът.

Според него на БСП ще им е доста трудно да съставят правителство, защото от партията не са предложили план. „ДБ излезе и представи много ясен план. Обвързахме го и времево. Ние не видяхме никакви стъпки от БСП в тази посока. Дали отиваме на избори - ще покаже следващата седмица. Едно съм сигурен - много по-малко вероятно е да се състави управление с мандата на БСП, отколкото, ако беше даден на „Демократична България”, категоричен е той.

С уговорката, че трябва да се прави ясна разлика между преговори и разговори, Мирчев посочи, че на този етап за преговори с БСП не може и да става дума. „Разговори и в момента водим с всички политически сили, ако бъдем поканени. Прекалено много неща ни отдалечават вече с БСП. И не става дума само за войната в Украйна, но и за отношението към бюджетния дефицит”, каза още депутатът.

Относно Nexo, той обясни: „Ние в Nexo имаме учредители и членове на „Да, България”. Конкретни имена не мога да кажа и брой също. Става дума за дарения на физически лица, които са съгласно българския закон и са подали декларация за произход на средствата”, уточни представителят на ДБ.

Мирчев заяви, че при всяка една кампания се обръщат към технологичния сектор в България. „И ги молим да ни помогнат. Не сме се срещали с представители на Nexo и не ми е известно да е имало такава среща”, поясни депутатът.

От ДПС също реагираха на информацията.

„Твърдо отиваме на избори. Само за защита на евроатлантическите интереси, приоритети може да има разминавания”, заяви депутатът Рамадан Аталай.

Запитан дали ще ги поканят за участие в управлението на страната, той отговори: „Надеждата умира последна. С мандат на БСП и подкрепа на ДПС сме управлявали държавата успешно”.

„ГЕРБ не могат да бъдат изключени при всички случаи, когато ще се създаде програма, която да бъде изпълнена в кратък период от време. Ако сега отидем на избори, ще има още едни избори. Крайно време е да се намери баланса, за да направим това, което обществото очаква от нас”, каза депутатът от ДПС.

На въпрос дали са разочаровани от това, че третият мандат за съставяне на кабинет не е бил връчен на тяхната партия, Аталай обясни: „Чак разочарование не бихме изразили. Това е поглед и решение на президента. Той е решил, че БСП може да обедини всички политически формации. Приоритетите трябва да са в защита на националния интерес, на европейските, евроатлантическите интереси. Това е преценил президентът (Румен Радев) и затова каза, че ще връчи мандата на БСП”.

И веднага депутатът от ДПС призна, че обществото е очаквало и други варианти. „ДБ бяха подхлъзнати от ГЕРБ, защото постоянно да повтаряш: „дайте мандата на ДБ”, при условие, че той е бил при тях (ГЕРБ) и те не са направили всичко възможно”.

Относно готовността за управление Аталай каза: „ДПС са политическа формация от 33 г. няма партия, която 33 г. да има постоянен растеж, да има млади кадри, подготвени. Нашата подготовка за следващи избори започва от деня на приключване на предишните. Не че е невъзможно правителство без ДПС, но не е необходимо. Винаги сме били фактор”.