0

Г ЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха лидерска среща в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат. Срещата е по покана на най-голямата парламентарна група.

БТА

"ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да намерят начин за съставяне на правителство, дали с първия или с втория мандат, защото в противен случай ще има нови избори, които ще доведат до същата конфигурация", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на срещата.

"Считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин за създаване на правителство дали с първия или с втория, но в противен случай отиваме на нови избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем отново в същите преговори", каза Борисов.

Той постави въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че относно съставянето на правителство – това, което ПП-ДБ има като мандат от партиите и избирателите, е, че като първи мандат ПП-ДБ не може да подкрепи правителство.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ седнаха на преговори за съставянето на правителство
среща среща среща
7

"Но сме готови да говорим и да видим в рамките на отговорното поведение какво може да постигнем като политики, особено по темата на бюджета. За нас е важно да бъде постигнат 3% дефицит без вдигане на данъци и съкращаване на социалната програма. Отворени сме да говорим за други секторни политики – като енергетика, съдебна реформа. Отзовахме се на тази среща, за да говорим за тези реформи. Наясно сме, че трябва да говорим за бюджет и то отговорно", каза Петков.

Кирил Петков изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

"Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия", каза Петков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС подчерта, че разговорите с експерти от Министерството на финансите за бюджета трябва да започнат буквално от утре. Той се обърна към колегите си от ПП-ДБ с думите: „Водим разговор за политики и имаме консенсус по част от тях. Но искам да припомня, че те може да се развиват, само ако има правителство. Защото, ако Народното събрание се разпусне след два месеца, дори да работим денонощно, аз съм песимист, че ще успеем да приемем повече от половината политики”.