0

П резидентът Румен Радев връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС. Официалното събитие ще започне от 10:00 ч.

"Надявам се времето, което дадох допълнително, да е било оползотворено по най-добрия начин", заяви Радев след края на консултациите.

ГЕРБ ще предложи състав на правителство, заяви вчера лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му един от вариантите е да предложат неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии. 

В петък представители на формациите в парламента коментираха предстоящото връчване на първия мандат. "Тройна коалиция (ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България"), както ние я наричаме „хартиена коалиция“, е съвсем възможна", заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Йордан Цонев от ДПС коментира, че очакват ГЕРБ-СДС да се отнесат сериозно и да започнат сериозните разговори за съставяне на кабинет. Според председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов ГЕРБ ще си останат с предложението за кабинет, защото няма да съберат мнозинство. По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, левицата няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС.  Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че разговор за подкрепа от ДБ на първия мандат няма абсолютно никакви предпоставки на фона на приетите промени в Изборния кодекс. "Ние сме готови на диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени на такъв", заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев. 

Консултациите започнаха още на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна последователно с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и „Демократична България“ и "Български възход".

Държавният глава пред всички партии заяви необходимостта от редовно правителство. "Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство", заяви Румен Радев.

Сега започва и процедурата около връчването на мандатите за съставяне на правителство. По Конституция първият е за най-голямата партия, в случая това е ГЕРБ-СДС, вторият трябва да е за „Продължаваме Промяната”, а ако се стигне до трети, то той ще е по избор на президента.

Държавният глава отбеляза в последните консултации с "Демократична България", че третият проучвателен мандат за съставяне на кабинет ще бъде след Нова година, тъй като, по думите му, най-неблагоприятен вариант за изборите е те да са през януари или февруари. По този начин, ако третият проучвателен мандат бъде връчен през януари, изборите ще могат да се организират най-рано през март месец 2023 г.