0

П резидентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната". Това се случи точно в 11 часа на "Дондуков" 2. Държавният глава даде папката на номинирания за премиер акад. Николай Денков.

"Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на новата година, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети. Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките на до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерския съвет", заяви Румен Радев.

"Приемам от името на политическа формация "Продължаваме Промяната" този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това, ние сме убедени, че трябва да направим, всичко, което е необходимо за да съставим правителство през настоящия период", каза академик Николай Денков, приемайки втория мандат.  

"Използвахме празничните дни за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 година, ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем вярата във хората, че политиците работят за тях"

В обсъждането на тези цели се включиха 3 политически формации: "Демократична България", БСП и "Български възход", съобщи академик Денков. 

"Променихме подхода за подготовка за реализиране на мандата. По време на празниците дефинирахме четири национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 година, ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем вярата във хората, че политиците работят за тях". В обсъждането на целите се включиха ДБ, БСП и "Български възход". Надявам се, че е и другите политически сили ще се включат. Подготвената декларация ще бъде внесена в НС. Ако проекта за решение не получи подкрепа, ние ще върнем мандата неизпълнен, защото няма да има подкрепа за решение на целите", каза още той. 

Ако от "Продължаваме Промяната" не успеят да осъществят втория мандат или той не бъде гласуван в парламента, президентът трябва да връчи третия мандат на партия по избор.