0

„Ключовата дума на днешната ни среща е диалог. Само така можем да уточним какво е необходимо на България. Имаме нужда от работещо правителство”. С тези думи кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел започна срещата с ДПС.

На разговор бяха поканени и от ПП-ДБ, но отказаха да се явят, като обясниха, че лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев не са в България. "Това е демонстрация на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която от "Има как" се превърна в "Няма пък", коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„През изминалите 14 години с немалка част от вас сме работили, съвместно сме отстоявали евроатлантическата визия на България. Днес заставам пред вас с отговорността пред всички избиратели", допълни тя.

Мария Габриел представя приоритетите си пред партиите
Среща Среща Среща
3

Пред членовете на Движението за права и свободи тя открие кои са приоритетите, които от коалицията са си поставили за цел:

1. Създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите;

2. Стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет за 2023;

3. Правосъдна реформа;

4. Справяне с инфлацията;

5 Приемане на България в еврозоната;

6. Преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми;

7. Подобряване на сигурността на българските граждани – преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата;

8. Модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор;

9. Преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда;

10. Опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина. 

От своя страна от ДПС благодариха за поканата за разговор.

„Г-жо Габриел, поздравления за номинацията. На България ще ѝ отива да има жена премиер", заяви Мустафа Карадайъ.

Относно изброените от кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС, Карадайъ коментира, че подкрепят идеята за оставка на главния прокурор.

БСП: Не приемаме подхода, по който беше определена номинацията Ви за премиер

В 13:30 започна и срещата между "БСП за България" и Мария Габриел. Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС представи гореспоменатите приоритети и на левицата. 

„За мен ключовата дума е диалог. Заедно, по конкретни приоритети, да направим така, че тези приоритети да носят полза на България и българите. Но за целта имаме необходимост от работещо правителство, което да носи отговорност”, посочи тя.  

От своя страна Георги Свиленски благодари на Габриел за поканата за срещата и я поздрави за номинацията ѝ за премиерския пост.

„Искам да кажа обаче, че не приемаме подхода, по който беше определена номинацията Ви за премиер. На тази среща щеше да е по-ефективно, ако присъстваха и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова. Отсъствието и на двамата поставя определени въпроси”, подчерта той.

По думите на Свиленски повече от месец на българското общество не е ясно кой е „План А”, „План Б” и какво правителство търси ГЕРБ – политическо, експертно или такова с ПП-ДБ. „Това не е ясно на никого от присъстващите в залата в момента. Сега ни представяте вашите приоритети. На предишната среща обсъждахме приоритетите на ГЕРБ, но получихме за забавление приоритетите и на ПП-ДБ. Вече знаем всички приоритети. И в крайна сметка нашите приоритети, предизборна програма и ангажименти – не ги виждаме в по-голямата част от приоритетите. Това би трябвало да бъде уточнено в хода на разговорите”, категоричен е той.  

"Искаме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите. Какво мнозинство очаквате да ви подкрепи? Ще продължите ли подхода "разговор с всички за всичко"? Така няма да стане - поне това показва моят скромен опит. Трябва да сложим картите на масата и да кажем ясно какво искаме да се случи в България. А именно пет приоритета, безспорни за всички, които да изведат страната от кризата. А празните кутийки да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява, докато реши дали той ще поеме инициативата. Защото такива разговори се водят от лидерите на партиите", подчерта Свиленски.