0

"Полицаите нямаха намерение да задържат Бойко Борисов, но някой се обади да го задържат и не само да го задържат, но на всяка цена да му сложат белезници и да го изкарат пред медиите.”.Това разкри адвокатът на експремиера и лидер на ГЕРБ Менко Менков за ареста на Борисов миналата седмица. По думите му през цялото време на тези разследващи полицаи някой им е нареждал.

„На следващия ден ми се обадиха в 10 часа да отида в ГДНП, защото задържаните ще бъдат пуснати. В 11 часа обаче, след получаване на заповед, ми казаха, че няма да бъдат пуснати”, добави юристът. „Каквото и да прави по това досъдебно производство МВР, то е незаконно”, подчерта Менков.

"Нямам информация дали протоколите от обиските на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са одобрени. Дори това да се случи, те няма да донесат нищо нито на разследващите, нито на прокуратурата", заяви в ефира на БНТ адвокатът на лидера на ГЕРБ. Той отново заяви, че в дома на бившия премиер разследващите не са открили нищо. „От дома на Арнаудова е иззет тефтер и рекламни материали с лика на Борисов. Третото много важно нещо, което е иззето, е един поздравителен адрес на Божков до Арнаудова с благодарност. Не мога да ви кажа от коя дата е, но сигурно е от времето, по което Борисов е бил премиер. Как е бил изнудван, а праща поздравителен адрес. За да благодари, че е изнудван ли?”, попита Менков.

„До този момент няма никакви доказателства, че Божков е изнудван, събрани по НПК”, подчерта той. И добави, че разследващи полицаи от състава на МВР нямат право да разследват членове на Министерски съвет. „Каквото и да са правили тези разследващи полицаи, то е едно правно нищо”, отсече адвокатът.

„От дома на Горанов са иззели някакви дреболии, които нямат никакво отношение. Не са иззети поздравителни адреси от Божков, нито е намерено злато, нито пари. Разследващите са казали, че търсят злато, пари и диаманти”, каза още Менков.

Адвокатът коментира и разпита на премиера Кирил Петков, който изтече в медиите. „В него не се съдържат абсолютно никакви данни за престъпление. Този доклад от АДФИ е от юни миналата година, направен е по поръчение на спецпрокуратурата по конкретно досъдебно производство срещу Божков и длъжностни лица от Комисията по хазарта. Сега го размахват, осем месеца по-късно.

Никакво касателство няма европрокуратурата в тези материали”, обясни още защитникът.

По повод твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че Васил Божков може много бързо да бъде разпитан, Менков заяви, че това не е вярно. „Той ви подвежда. В момента той е политик. Да не се опитва да ви заблуждава, че сега вдигаме телефона и започваме да се разпитваме. Това е невъзможно", подчерта адвокатът.