0

П азарът е пълен с играчки, които съдържат елемента бор в количества, които надвишават допустимите. За това алармираха от „Активни потребители“. Според системата на ЕС за бързо предупреждение за опасни потребителски стоки Safety Gate през 2020 г. играчките са били от категорията продукти, за която най-често са били получавани сигнали. Това представлява 27% от всички нотификации, а за миналата година те са 19% от съобщенията към ЕК. 

Проучване на българския пазар от „Активни потребители“ установява, че известните като тип желе, слуз или каша, познати на английски като slime, шест от общо девет тествани продукта са опасни за децата. Причината е, че в тях е намерено количество на химичния елемент бор, което е над лимита от 300 мг/кг, но има случаи и на 707 мг/кг. 

Най-сериозното отклонение по отношение на етикетите е отсъствие на информация за съдържанието, което е установено при 7 от 9-те марки. При почти всички играчки текстът е прикрит или е с много дребен шрифт и е нечетлив. 


При няколко от продуктите няма предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за играчките тип желе, които лесно могат да бъдат объркани с храна или дъвка от децата. 

Като фрапиращ пример пък за опасна дреха е дадена рокличка за деца до 3 г. , която може да причини задавяне и задушаване. Тя е с розов цвят, с Мики Маус, надпис cute mouse style, с черни сърчица. Като върху картинката и надписа MOUSE има декоративни камъчета, които лесно се отлепват. Към стоката има етикет с информация: 100% PES, Made in Turkey, код 8114, баркод 1604180811464.

Като дистрибутори са посочени „Ивалена“ ЕООД и „Актив Бейби“ ЕООД. От асоциацията припомнят, че хората, които са закупили тази рокля, имат право да я върнат и да си получат парите обратно. Предупреждения за други опасни стоки могат да се намерят на сайта Safety gate RAPEX на Европейската комисия.