0

Т рима ученици са били задържани в петък при опит да напишат „Save Ukraine” на Паметника на Съветската армия в София. За случката разказа в социалната мрежа бащата на едно от децата Борислав Радославов. Информацията беше потвърдена и от училището, в което учат арестуваните.

„В петък малкият ми син беше задържан от полицията, защото с няколко приятели опитали да напишат на Паметника на Съветската армия: „Save Ukraine!”. Доколко е бил прав, не знам. Моето мнение е, че този паметник отдавна трябваше да е преместен в някой техникум, където преподават графити за да се учат децата“, пише Борислав Радославов.

Той допълни, че синът му е държан няколко часа в Първо РПУ, разпитван е. По думите му полицаите не са му дали да се свърже с родителите си.

„Ние с майка му разбрахме случайно и полудяхме от тревога гадаейки в кое районно са го задържали и оставяйки камара пропуснати обаждания на телефона му. Не знам дали в полицейската академия изобщо преподават право, но ако преподават-дознателите от 1-во със сигурност не са влизали на тези лекции. Не са влизали и на лекциите по чужди езици, защото на децата им се е наложило да преведат какво са искали да напишат. След като адвокат звъня многократно и заплашва на висок тон с поименни жалби накрая го пуснаха. За условията в районното не е за приказване. Арестантът иначе е добре!“, пояснява родителят.

 

„В петък в късния следобед трима наши десетокласници на възраст 15 и 16 години са били арестувани от служители на МВР, защото са написали с маркер "Save Ukraine!" на постамента на Паметника на съветския окупатор в София.

Служителите на МВР са нарушили базови права на нашите ученици, като дори не са им дали възможност да се обадят нито на родителите си, нито на когото и да било друг“, пишат от училището, където учат тримата младежи.

„Единият от тях дори скандално и напълно неприемливо изкара нощта в ареста, в пълно противоречие с българските закони. Вече и тримата са със семействата си, благодарение на активната дейност на наетите от родителите им адвокати. Вярваме, че българският съд, който скоро ще се занимава с делата по незаконните арести на тримата, ще осъди справедливо действията на МВР и служителите им. Искаме да подчертаем, че ръководството на училището, целият учителски екип и цялата родителска общност се гордеем с активната позиция на нашите три будни български деца, както и на всички наши ученици и учители.

Училището е деполитизирана зона, но не е лишена от основни морални човешки принципи, които безусловно бяха нарушени от руския агресор. Възпитаваме нашите ученици в пълна непримиримост към злото и несправедливостта в света, както и към насилието, което е напълно неприемливо за нашата Увекинд-общност. И щом като наши ученици са заявили по този мирен начин позицията си, сме с чувството за добре свършена работа. Заставаме безусловно в подкрепа на семействата на пострадалите ученици. Деца, гордеем се с вас!“, казаха още от учебното заведение.