0

П ървата ракия в света е сварена в България преди 1000 години. Това съобщава SBS News. Популярната алкохолна напитка съществува от векове в Европа, водейки началото си от България през 11-и век, информира читателите си популярното австралийско издание.

Медията съобщава и че македонци са открили първата ракиджийница в Сидни. 25-годишният Моник Сутевски и 27-годишният му братовчед Джеймс Пройцевски решили да създават ракия по време на избухването на пандемията през 2020 г. 

Сутевски, който е дипломиран адвокат, се присъедини към Пройцевски, за да започне от нулата и да научи да вари ракия, което е традиция от пет поколения в тяхното семейство.

„Решихме, че ако не се научим как да го правим сега, тогава няма да можем да предадем рецептата или традицията на нашите деца“, казва Пройцевски, съосновател на компанията за варене на ракия „ДНК“.

В нея се произвежда традиционната балканска плодова спиртна напитка, която е 40-градусова. Австралия произвежда едни от най-добрите сортове грозде в света.

„Искахме да направим продукт, използвайки това, което имаме тук, в Австралия, но с традиционна рецепта“, казва Пройцевски. 

„Има толкова много качествени храни и напитки от толкова много различни страни, които са неизползвани тук, в Австралия. Вярваме, че ракията е една от тях. Ракия се използва в религиозни ритуали на всички Балкани. Това е напитката по избор за тостове на сватби, предлага се като питие за добре дошли на гостите, посещаващи дома ви, и се наслаждава в умерени количества на вечеря с предястия.

„Ракия се пие по същество, за да празнува моментите от живота“, казва Сутевски. „Това е много емблема на тази културна идентичност и заедност, която означава любов, радост и състрадание.”