0

О бщинска програма за предоставяне на смарт устройства за проследяване на хора с деменция се очаква да започне през май, съобщи шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев.
Предстои програмата да бъде одобрена от градския парламент.
Предвижда се възможност за два вида устройства, като те ще бъдат предоставяни безплатно.

Смарт устройството ще бъде свързано чрез мобилно приложение с телефон на близък на страдащия от деменция. Близките ще могат да заложат „безопасна зона“. Ако болният напусне тази зона, те ще бъдат уведомявани. Всяко придвижване на страдащия от деменция ще може да се проследява от близките му. Смарт устройството има възможност и за SOS -бутон, с който ще може да се свързват с близките на болния. 

Устройството позволява осъществяване на разговор, дори ако пациентът не отговори на повикването на близките си, обясни Георгиев.

За да се предостави смарт устройство, ще се извършва диагностициране на болните, като се предвижда подаването на документи за заявяване на устройството да се извършва от близките на пациента. Хората, страдащи от лека или тежка форма на деменция, както и в преддементно състояние, ще могат да получат устройството, ако отговарят на определени изисквания - постоянен или настоящ адрес в Столична община и непрекъснати здравноосигурителни права, посочи още той.

Предвидени са до 30 хил. лв. общински средства за купуване на 250 устройства, допълни Георгиев, цитиран от БТА. 

Това е поредната инициатива на Общината в помощ на хората и се надявам всички те да придобият и национален подход, каза заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов.