0

- Г-н Атанасов, заявихте, че сте решили да напуснете ИТН още около Нова година. Защо обаче чак сега предприехте тази стъпка? Какво ви задържа да останете?

- Аз съм един от учредителите на партията, бил съм председател на арбитражната комисия и съм участвал в създаването на структурите. Задържа ме възможността да заздравим тази партия и да не се разпадат структурите. Това ми е била единствената цел.

- Има ли някакво конкретно събитие, което ви накара за първи път да обмислите тази идея? 

- Започването на назначения от ръководството, нашата неинформираност какви са тези хора. В чл. 17 от правилника се казва, че Изпълнителният съвет предлага на Националния кандидати за изборни и публични длъжности. При всеки въпрос към Тошко Йорданов той отговаряше: „Да си гледат работата“. Даже избухна един ден на ПГ пред 25 човека и каза: „Който не се съобразява и не му харесва, да напуска“. Имахме позвънявания за хора, които са безработни и са търсили препитание - дори и минимална заплата. Това са били моите искания – за чистачка или пазач. Той само отговаряше: „Ние не сме бюро по труда“. Той излъга, че съм искал назначаване в държавната администрация и затова съм решил да си тръгна. Това е една гнусна лъжа и Тошко Йорданов е един лъжец. Това натрупване и напрежение в ПГ-то ме накара да поискам още януари изнесено обучение с лидера Слави Трифонов и министрите от квотата на ИТН. Целта – да каже председателят как вижда развитието на партията. Него не сме го виждали 1 г.  

- Как ще коментирате думите на Тошко Йорданов, че е било грешка да ви остави в партията, защото сте били адвокат на Росица Кирова и постоянно сте искали да назначавате хора някъде? 

- Нека да извади CV, което съм дал или да цитира име. Бил съм адвокат на фирмите на Кирова. Аз съм работил със стотици фирми. Какво лошо има?

- Затова ли се визират връзки с ГЕРБ?

- Тошко Йорданов ме упреква за връзки с ГЕРБ, а други - с връзки с ПП. Само за връзки с дявола някой не ме е упрекнал. Аз връзки с ГЕРБ нямам. Аз съм се борил за разбиване на модела ГЕРБ, който Тошко Йорданов и Слави Трифонов не искат да разбият.

- ПП обещавали ли са ви постове? 

- Едно нещо мога да кажа категорично – постове и парични суми не са обещавани на никого от нас. Предателите не сме ние, а ръководството на партията с капсулирането на вземането на решения. Ако бях лъжец и бях във връзки с ГЕРБ и ПП, можех да не напусна ПГ и да си гласувам, когато дойде моментът. По-честното и достойното е да напусна партията, която не е оправдала доверието ми. Оттук нататък начините на гласуване ще бъдат само моя отговорност. Не съм напуснал ИТН, за да стана част от друг проект – ПП например. Нямам ангажименти за никаква подкрепа. Ще подкрепям всичко, което е правилно, и против, което не е в интерес на гражданите.  

- Колко пъти в ИТН се е налагало да гласувате по спуснати решения от ръководството, а не по съвест?

- Винаги, с изключение на мен. Тошко Йорданов завявал категорично: "Вие не сте никой. Вие трябва да гласувате, както ви кажа". Аз не съм се съобразявал. 

- Предстои гласуване на бюджета в зала на първо четете, вие лично ще го подкрепите ли? 

- Искам първо да се запозная с бюджета подробно. Не е нормално да не подкрепиш енергийните мерки, тези за пенсиите, за газа, антикризисните. Не можем да оставим държавата в хаос. Преценката ще бъде изцяло моя. Би следвало да се подкрепи на първо четене и вече между 1-во и 2-ро да се видят какви са възможностите на тази актуализация. Мога да подкрепя част от него, а друга – не. И никой не е в състояние да ми нареди как да гласувам. 

- Вие бяхте номинация на ИТН за правосъден министър в предишното НС. Като юрист и експерт как оценявате закона за КПКОНПИ, който бе внесен от ПП за реформи в комисията?

- Върху този закон трябва да се поработи. Имам известни забележки. По принцип ПП горяха едни мостове между нас и тях. Може би такава им е била предадена ситуацията от техните шефове. Аз съм на принципа, че нищо бързо не е належащо. Трябва да се поработи по този закон, а не да се създаде едно недоносче, както и бяха направени реформите във ВСС и закриването на спецправосъдието. Сега виждате какви проблеми има и с главния прокурор Иван Гешев. Казват му: "Моля ви, тръгнете си", а той отговаря: "Няма да си тръгна". 

- Ако Бойко Рашков бъде предложен за шеф на КПКОНПИ, ще подкрепите ли тази кандидатура? 

- Сега не мога да кажа. Споменават името му. Да, професионалист е. Не мога да кажа дали е успешен вътрешен министър. Коя КПКОНПИ се предлага да оглави – на тази, която не е реформирана ли? Кога ще приемем закона? Защо трябва да се хвърлят едни имена в пространството и да се създава напрежение.

- Този, който хвърля имена в публичното пространство, е премиерът? 

- Аз за г-н Рашков разбрах от телевизора. Никой от нашата ПГ не ме е уведомявал, че е имало такава кандидатура. Кредит на доверие напред не давам на никой. Единственият, на когото съм давал такова, беше Слави Трифонов и това беше най-голямото ми разочарование. Аз никога не съм членувал в партията, винаги съм изразявал гражданска позиция и това ще бъде първата и последната партия, в която ще членувам.

- Премиерът Петков обяви, че имат информация, че към депутатите, напуснали ИТН, вече има заплахи и ще получат охрана. В тази връзка вие получавали ли сте такива?

- Не, заплахи аз не съм получавал. Аз съм честен човек. Лесно мога да се направя на герой и да кажа, че е имало. 

- Т.е. никой от ИТН не ви се е обаждал да ви обижда или пък намеква, че сте от грешната страна? 

- На коя грешна страна - че съм постъпил почтено и съм напуснал партията, а не да стоя в нея и да се усмихвам на Тошко Йорданов, който ни обижда,  и накрая да натискам зеления бутон.

- Смятате ли, че ще се намери нужното мнозинство в НС, за да продължи животът на кабинета или по-скоро ще стигнем до предсрочен вот? 

- Това дали ще се събере нужното мнозинство е проблем на управляващата коалиция. Мисля, че е много погрешно… Има над 20 закона да се приемат по плана за възстановяване. Не можем да хвърлим държавата в хаос. По-добре да се даде възможност на правителството, при работещо НС, да продължи. Да не се завърти рулетката и изведнъж ИТН да прави кабинет на малцинството. Ако направят такова правителство при тези обтегнати отношения, трябва да го направят с ГЕРБ и ДПС. Аз влязох в ИТН за изпълнението на въпросите от референдума и модела на ГЕРБ. И какво - да видя ГЕРБ, с някои други придворни, да управляват държавата. Аз няма да го допусна.

- Казахте, че трудно би работил кабинет на малцинството, но и в момента в НС трудно се вземат решения. Почти при всяко заседание опозиция и власт се блокират. Как в тази ситуация могат да се прокарат 22 закона? Това не е ли трудна задача? 

- Има моменти в живота, когато човек трябва да прояви държавническо мислене. Не може да хвърлим хората в кризи. Работа на коалицията е да мисли за тези кворуми, а не купуване на депутати или предлагане на постове. Всеки да прецени дали държавата трябва да бъде оставяна в такъв момент или да проявим някаква отговорност. Ако трябва да има план за действие, който да се спазва със законодателни промени и да работим за това.

- В тази връзка как ви се струва идеята за един програмен кабинет със срок до края на годината?

- Това е един вид кабинет при развъртането на мандатите и при оставка на кабинета. Пак ще бъде извиване на ръце. Защо трябва да го правим, като може да го свършим и сега. Аз съм "за" работещо правителство и работещ парламент. Не държа на имена – Кирил Петков или Асен Василев, но трябва да има правителство и НС. Ние трябва да бъдем отговорни към гражданите. Не може да си играем игрички със съдбата на българите.

- Петков подходящ ли е за премиер и ще се намали ли напрежението, ако той бъде заменен с друг?

- Петков е сегашният премиер, хората са го избрали, а НС е гласувало за този МС. Във всяка сфера нещата са тежки. Много неща не са по вина на правителството. Има световни кризи. Дайте да изберем тогава за премиер Бойко Борисов. 

- Бяхте шеф на арбитражната комисия в ИТН. Заявихте, че съжалявате, че не сте инициирали изключването на Тошко Йорданов. Ако беше направено, по друг начин ли щеше да изглежда партията?

- Едно такова предложение нямаше да успее. Ако го бях направил, щеше да помогне на структурите да се съвземат, а те са в буквална изолация. Подаването на молбите ми да бъде освободен като секретар на ПГ-то и като шеф на контролната комисия бяха сигнал към председателя. Помислих, че ще ме извика и попита каква е причината. Моята цел е била единствено закрепване на структурите и стабилизирането на партията. Аз не мога нищо да кажа за Слави Трифонов, защото не знам дали моите искания са стигнали въобще до него. Проблемът от декември досега в ИТН се казва Тошко Йорданов. Аз не се продавам. Не съм си тръгнал от ИТН, за да участвам в друг политически проект. Тръгнах си, защото не искам да съм част от ИТН и искам да се извиня на всички координатори и членове. Тези хора бяха предадени и продадени, но не от мен, а от ръководството и от тяхната безотговорност. В устава на ИТН са включени въпросите от референдума и целите на партията. Някой от нашето ръководство да е поставил тези въпроси в  коалицията за изпълнение? Тошко Йорданов е казвал, че ще вкарваме това за 1 лев субсидия, поне да си направим пиар пред гласоподавателите. Ние за пиар ли сме? Възмутен и огорчен съм. Слави Трифонов ни е събирал веднъж – лятото на миналата година, когато имаше опасност от купуване на депутати и сега отново.  

Това е той: 

Иво Атанасов е юрист

Роден е през 1965 г. в Свиленград 

Депутат от Видин

Член на икономическата комисия