0

Ж ители на Сандански и Петрич блокираха за кратко отсечката, свързваща курортния град с магистрала „Струма“. Те не искат страната ни да изпраща военна помощ на Украйна.

„Днешният протест е заради безхаберието, което се случва в България и пълната липса на мисъл от страна на властимащите. С действията си тези хора поставиха страната в непосредствена заплаха за война“, каза пред журналисти организаторът на протеста Вангел Цилев.

По думите му с изказването си Асен Василев и Кирил Петков предизвикват ответната страна към директни военни действия. Цилев е на мнение, че България е единствената държава в Европа, в която не са взети адекватни мерки в помощ на бизнеса и населението по време на пандемията.

Той обяви и конкретните искания на протестиращите.

„Отпадане на ДДС за хранителни продукти и лекарства, което е резонно и трябва да се случи веднага. Другото ни искане е отпадане на акциза и ДДС-то на горивата, тъй като там не може да се повлияе на борсовата им цена. Третото възникна тези дни и е спешни преговори с „Газпром“ и изпълнение на договорите. Искаме и безусловен базов доход от 1000 лева за период от шест месеца за всеки български гражданин от 18 години нагоре. От правителството се иска още да субсидира земеделците, за да не се получи шоково поскъпване на земеделската продукция“, коментира Цилев.

Протестиращите искат правителството на не внася за гласуване точката за предоставяне на военна помощ на Украйна нито с оръжие, нито с ремонти.

„Ние не искаме да се въвличаме в конфликт. Ако това нещо се гласува в сряда, блокираме денонощно ГКПП „Кулата“ и няма да допускаме никакви превозвачи, с изключение на българските“, заяви Вангел Цилев.

„Най-вероятно скоро ще очаквате нещо по-различно от това, което виждате тук“, каза друг участник в протеста и допусна, че на блокадата на „Кулата“ ще има много повече хора. Организаторът Вангел Цилев се закани това да се случи в сряда.