0

Б ългария отдава почит на своя герой Васил Левски. На 19 февруари се отбелязват 149 години от гибелта на Апостола на Свободата. 

По повод годишнината от 10 ч. до 20 ч. почетни часови ще има пред паметника на Васил Левски. 

От 17 ч. в храм "Света София" ще започне панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. 

От 18 ч. пред Паметника на Васил Левски на бул. "Васил Левски" ще се състои гвардейска церемония с поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.

Паметта на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде почетена и в други градове на страната.

В Карлово 149-ата годишнина от гибелта му ще бъде отбелязана с митинг - поклонение. В родния град на Левски снощи се състоя и възпоменателна церемония. 

Властта също отдава прекланя глава пред подвига на великия българин.

Премиерът Кирил Петков излезе с официално съобщение на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

"19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин. Горд, че страната ни е родината на Васил Левски", пише на официалната страница на Министерски съвет във Facebook премиерът Кирил Петков. За близо век и половина от гибелта на Апостола, неговото наследство и завет се превърнаха в най-истинския учебник по родолюбие и честност. А с особена яснота днес звучи това негово верую: „Дела трябват, а не думи”. Васил Левски е символ на чистота, символът, който ни обединява. Поклон и  благодаря!", пише министър-председателят. 

Президентът Румен Радев пише: "Събрал в себе си сила и непреклонност, всеотдайност и мъдрост, жертвоготовност и безпрецедентна нравствена чистота, Левски остава нашият морален съдник и непреходен символ на вярата в собствените ни възможности, на българското достойнство и независимост".

От посолството на САЩ също отдадоха почит на героя ни като цитира откъси от поемата на Христо Ботев "Обесването на Васил Левски".

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков