0

Ч етири центъра в София и Варна приемат за лечение и социализация хора, които се борят със зависимости. Във Варна центровете са два, край столицата има още два, като единият е в Банкя, а другият е близо до Самоков, в местността Щъркелово гнездо. Социалните заведения притежават лиценз, издаден от Агенцията за качество на социалните услуги. В тях психолози работят за преодоляване на последиците от употребата на наркотици и други зависимости - от медикаменти, хазарт и алкохол. Към центровете могат да се насочат не само твърдо решилите да се откачат от пристрастеността, но и тези, които са в криза и имат нужда от спешна подкрепа.

Регистър

Доставчиците на „Резидентна грижа“ с лиценз са публикувани на сайта на Агенцията за качество в социалните услуги, така че всеки потребител и негови близки могат да проверят дали мястото за настаняване или за дневна грижа отговаря на изискванията. В регистъра на АКСУ са вписани сдружения и асоциации, както и частни фирми, в които се обгрижват деца с увреждания или такива в риск, младежи, излезли от институции. В списъка има и социални заведения за хора с психични разстройства, с деменция, домове за възрастни, различни кризисни центрове, както и за социализация и рехабилитация.

Проверки

В годишния план за 2022 г. за контролна дейност е включена приоритетно „Резидентна грижа“, предоставяна от лицензирани частни доставчици, поради отчетена висока степен на риска по отношение качеството на предоставяната услуга и спазване правата на потребителите, посочват от Агенцията за качеството на социалните услуги. Освен планираните, извършват се и извънредни проверки по сигнали и жалби. Към настоящият момент АКСУ е изпълнила общо 335 проверки на социални услуги, от които 163 на социални услуги, предоставяни от частни доставчици. Наредбата за качеството на социалните услуги все още не е приета, защото тече срокът за обществено обсъждане. В нея се определят стандартите за качество на социалните и интегрираните здравно-социални услуги.