Ч ерешите в София удариха 35 лв. килото и въпреки това свършват за часове, установи проверка на “Телеграф”. Червените плодове се продават на пазара на бул. „Черни връх” в “Лозенец”, а  вчера са били 40 лв. за кг и пак са свършили.

Няма какво да се чудите с какво ги купуват, има клиенти за всякаква стока. Това  обясни търговецът на щанда. 

Обиколка по малки и бутикови зарзаватчийници из центъра на София и Женския пазар показа, че търговците масово се въздържат засега да купуват череши от борсата.

Това пък обясни доставчик на една от знаковите зарзаватчийници на ул. “Искър”. Жената се представи като Рени и каза, че на борсата в “Дружба” черешите се предлагат между 20-40 лв., те са гръцки, ранни и дребни.

Освен това доставките се осъществяват само при поръчка, добави неин колега.

Ранните череши обаче са по-меки и аз не виждам смисъл да карам клиентите си да дават толкова пари за стока, която не го заслужава, мотивира се Рени. Иначе в магазина са продавали успешно череши от Южна Америка по 70 лв. за кг тази зима. 

Търговец от Женския пазар каза, че ще изкара другата седмица първите череши от района на Кюстендил, но ще му ги докарат оттам на цена за щанда от 30 лв.

Не зная как ще ги продавам, защото тук клиентите търсят по-евтина стока, обясни той. 
За сметка на това навсякъде е пълно с гръцки и испански ягоди от 2 до 4 лв. за кг. В “Лозенец” пък излязоха и първите български на цена от 12,50 лв. за кг.

Прави впечатление и масовото предлагане на ароматни пъпеши, авокадо от Бразилия за по два-три лв. кг. 

Испански домати

Иначе зеленчуците на Женския пазар може да се каже, че са на цени като преди пандемията.

Почти на всяка сергия има розови, кафяви и червени домати от Испания за по 2 лв. кг. Търговците са заредили щандовете и с български краставици за около лев и малко отгоре. Люти чушки и сладки чушки пък вървят за 1,30 лв. за кг.

Има изобилие от подправки, зелен чесън и лук от няколко връзки в пакет за около два лв. Клиентите си купуват и млечен чесън, който се предлага на 5 лв. за кг.

Много производители са изложили готови подправки в саксии или разсади за тях, но тази пролет не са посочили колко струват, както обикновено.

Оправданието е,  че трябва всеки ден да сменят етикетите заради растящите цени на бензин, газ и торове.