0

- Д-р Илиев, от миналата седмица в България се издава сертификат и за наличието на антитела. Това не е популярна мярка в останалите държави. Какво е вашето мнение?

- Наистина не е популярна мярка. В същото време на фона на огромния брой българи, които боледуват, без да са регистрирани в системата, до известна степен това е логичен ход. Без да давам научно съгласие, че този подход е правилен. Много по-големият проблем в България обаче е наводнението от фалшиви сертификати, защото наличието им обезсмисля изцяло мярката на зеления сертификат.

- Можем ли да сравняваме защитата от преболедуване с тази от ваксиниране?

- На този етап най-важното е хората да осъзнаят, че с Делта варианта на коронавируса това са единствените две възможности – или да се ваксинират, или да се заразят и да преболедуват. Няма да има хора, които да не се срещнат с вируса, така че всеки трябва да реши кой от двата варианта избира. Защитата от преболедуване и от ваксиниране е много различна, но може да се търси съпоставка между продължителността и спектъра на тази защита. От много месеци е известен случаят в Бразилия, регион Манаус, където през пролетта, в началото на COVID кризата, оригиналният вариант заразява 75% от населението. Само няколко месеца по-късно вече мутиралият, т.нар. бразилски вариант заразява още по-голям процент от населението. Там естественият имунитет от първото преболедуване съществува, но той е тесен, т.е. не успява да покрие мутантите, които възникват. При ваксините е малко по-различно. В някои случаи те може да не дават толкова трайна защита, колкото нормалното преболедуване, но са проектирани така, че да покриват по-широк спектър от варианти и мутации. Тук обаче има и друг аспект, че в България много често за лечение на коронавируса се предписват кортикостероиди, а това са медикаменти, които действат потискащо на имунитета и това значително може да намали имунната защита при много от преболедувалите. Така че съпоставката е много трудна. Според мен разсъжденията не трябва да са в посока на противопоставяне на продължителност и ефективност на имунитета при преболедували и ваксинирани, а трябва да сравняваме рисковете от едното или другото. И тук ваксинацията категорично печели, защото рискът е много по-нисък.

- Споменахте, че в България много често се изписват кортикостероиди за лечение на заразените. Това означава ли, че в останалите страни практиката не е такава?

- В леките форми на COVID категорично не е практика. Кортикостероиди се предписват в болнични условия при пациенти, които имат съответните показатели на дихателна недостатъчност. Предписването им в ранния етап на заболяването дори може да влоши протичането и затова стандартите на всички международни дружества са, че кортикостероиди не трябва да се предписват при леки и неусложнени случаи.

- Вие сте експерт по безопасност на ваксините. Много българи обаче вярват, че ваксините са опасни. Кои са най-абсурдните неща, които сте чели или чували?

- Най-абсурдното, което прочетох преди няколко дни, беше, че ваксините съдържат яйца на извънземни, които ще се излюпят в тялото ни. Трябва да отбележа, че за съжаление подобни коментари имат своята аудитория. Разбира се, това са абсурдни теории, които нямат абсолютно никакво основание и лесно могат да бъдат оборени. Същото важи за чипове, наличие на графен и т.н. Но най-опасната дезинформация е, че има много умрели хора след ваксинация. Това категорично не е вярно.

- А какво можем да кажем за клиповете и снимките на хора, които си лепят монети и лъжици по ръцете?

- Интересното е, че в много от тези видеа се използват метали и монети, които нямат никакви магнетични свойства. Не знам какви варианти и фокуснически трикове се прилагат, но с цел демонстрация, в Швейцария сме пробвали да залепим на прясно ваксинирани колеги магнити и други магнитни компоненти и, естествено, не ни се получи.

- Смятате ли, че някоя от ваксините, които се разработват в момента, има голям потенциал да бъде дори по-ефективна от сегашните?

- О, със сигурност. В момента се разработват изключително интересни варианти. Важно е обаче да отбележим, че и настоящите ваксини, които бяха проектирани срещу оригиналния щам, който за съжаление мутира в Делта варианта, също продължават да бъдат ефективни, макар и в не толкова високи проценти, колкото при първоначалния вариант на коронавируса. Фирмите обаче продължават да работят. Очакваме в близко време да имаме възможност да постигнем по-голяма ефективност и да разполагаме с ваксини, които напълно да блокират разпространението на вируса.

- Кога според вас ще има актуализирани ваксини за Делта варианта на коронавируса?

- В момента фирмите работят не само върху актуализация на ваксините за Делта варианта, а се опитват да разработят и актуализиран вариант, който да покрива много бъдещи евентуални мутации. Това е и една от причините за тяхното забавяне. Струва ми се, че пролетта ще имаме добре осъвременен вариант на ваксините, с който ще можем да работим. Но пак подчертавам – дори и в настоящия си вариант ваксините са силно ефективни спрямо тежко протичане.

- Ще стане ли имунизацията срещу COVID-19 като тази срещу сезонния грип, т.е. ежегодна?

- В глобален мащаб смятам, че ваксинацията срещу коронавируса ще бъде включена в нормалния имунизационен календар в детска възраст. Една от причините за това е, че децата получават имунитет, който за разлика от този при възрастните понякога трае десетилетия. Разбира се, че ежегодната ваксинация на възрастните е вариант и смятам, че вървим в тази посока, докато не превърнем COVID в болест като морбили или рубеола – диагнози, за които по-скоро сме чували, но рядко срещаме.

- Българските експерти и лекари, които говорят в полза на ваксинацията, са обект на много нападки, заплахи и т.н. Предполагам знаете, че доц. Кунчев дори бе обявен за мъртъв. Вие също открито защитавате ваксините. Стига ли до вас народната „любов“?

- О, да. Аз получавам непрекъснато съобщения с обвинения и заплахи. Приемам го с усмивка, като част от културната среда. За мен обаче е много по-лесно, защото аз не живея в България. За колегите там е много по-сложно, още повече че те се сблъскват с антиваксъри и в работната им среда, а аз нямам подобен проблем. Така че имам представа какво се случва и ми е много мъчно. Възхищавам им се на всички колеги в България, на които им се налага да отстояват мнението си и науката. Парадоксът е такъв, че антиваксърите в Западна Европа са една малка, бутикова, забавна, но неособено сериозно приемана група, защото там науката доминира. В България е точно обратното и това създава една враждебна среда.

- За съжаление сред лекарите у нас също има антиваксъри и немалка част от хората са разколебани да се ваксинират срещу коронавируса именно от медицинско лице. Как си го обяснявате?

- За да бъда напълно честен, трябва със съжаление да кажа, че професионалното ниво на не малка част от колегите в България е много ниско. Медицинското образование от много години не е това, което илюзорно определяме за „най-доброто“. Резултатът от това е, че медицинските познания на много от колегите са на изключително ниско ниво и те просто са проспали прехода към модерната молекулярна медицина, която през последните 20-25 години се практикува все повече в цял свят. Разбира се, в България има и изключително съвестни и добре подготвени колеги. Наличието на другите обаче е парадокласно, когато говорим за медицина. През последните месеци чух толкова абсурдни и откровено неверни неща от лекари, колкото никога не съм предполагал.

- Какво е мнението ви за ситуацията в България към момента? Много експерти твърдят, че вече излизаме от четвъртата вълна...

- Оттук нататък предстои който не е ваксиниран или преболедувал, да се разболее. До пролетта хората без имунитет ще се срещнат с Делта варианта. Към момента ситуацията в България е тежка. Единственото нещо, което до известна степен успя да пречупи вълната, беше преминаването към дистанционно обучение за определен период от време. Ако някой смята, че която и да е от другите мерки, било то маските, които не се носят, или зеленият сертификат, който не се следи, има някакъв ефект, това е дълбока заблуда. Ние обичаме да казваме, че всичко е под контрол, но реално нищо не е под контрол. След изборите в България заглавията на водещите западни медии гласяха, че победителите ще трябва да се справят със серия от предизвикателства и на първо място е катастрофалната здравна криза. Иначе, да, вълната ще намалее. РНК вирусите имат една динамика – достига се до един пик и по неизвестна причина този пик спада от само себе си. Въпросът е обаче ние какво сме направили, за да го намалим. Защото едно е да намалим височината на тази вълна три пъти и да намалим броя на умрелите, друго е да оставим тази вълна да се развие естествено, да убива по 120-150 души на ден и след това естествено да спадне. И ако някой смята, че ние сме направили нещо тя да спадне и сме изключително големи майстори на мениджмънта на тази криза, или се самозалъгва, или просто лъже.

- А какъв е основният проблем в България, който доведе до лошото управление на кризата?

- Липсата на комуникация между институциите и обществото и липсата на доверие от обществото към институциите. Изключително тъжно е, че голяма част от информационната кампания за ваксините се пое от специалисти ентусиасти и хора от чужбина, а не от официалните институции. Времето за информиране обаче изтече, защото в този етап от кризата информацията не е достатъчна. Къщата вече гори и трябва да се взимат непопулярни решения, за да се потуши пожарът.

 

Това е той:

  • Роден е на 4 септември в София
  • Завършва МУ-София през 2000 г.
  • Работил е към немската агенция по контрол на ваксините
  • Хабилитиран в областите фармакология и токсикология (2015 г.) и анатомия и хистология (2016 г.)
  • Тясната му професионална специализация е в областта на невроимунологията, неврофармакологията и невроинфектологията
  • В момента е ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн