Д о 25 лева за килограм може да скочи цената на българското агнешко месо по Великден.
Седмици преди Великден, животновъди алармират, че търговската мрежа е залята от вносно, замразено месо, на много по-ниска цена от тази на родните производители. Това според тях изправя браншът на колене.
Тази година ще плащаме за българско агнешко месо с 5 лв. повече от миналата година. Причина за това са двойно по-високите цени на зърното, а и не само.
В момента производителите продават месото за 8-10 лв. на килограм, а в магазините то е между 18-23 лв. Като преди Великден може да скочи до 25 лв., което вече е спекула, каза за БНТ Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Можем да разпознаем българското месо, което е със син печат. Червеният печат пък означава, че месото е вносно.