1

А рхимандрит Дионисий отсвири Рилския манастир. Въпреки че изминаха повече от две седмици от решенията на Светия синод, който го изпрати в обителта за поканияние, проверка на „Телеграф“ показа, че той не е там.

Медията ни потърси Дионисий за коментар. На въпроса защо е в София, а не на послушание в Рилския, той отговори, че няма намерение да се изповядва пред вестника ни, но същевременно изрази готовност да даде интервю. “Аз се покаях и синодът прие покаянието ми, но решението относно мястото на послушанието ми не е окончателно“, заяви той.

Канонът

Главният секретар на Светия синод, Негово Преосвещенство епископ Герасим, категорично отхвърли това твърдение: “Решението на Светия синод от 21 юни е окончателно и влиза в сила веднага след публикуването му на сайта на БПЦ, а самият архимандрит Дионисий го получи в писмен вид по надлежния ред. И трябваше да се отправи незабавно в Рилската света обител, а той пак ходи по митинги. Просто не знаем вече какво да правим с него.“

Скандали

През 2016 г. архимандритът бе отстранен от поста предстоятел на патриаршески храм "Св. Александър Невски" заради зарята на Великден и военната музика, изпълнила „Тих бял Дунав“ в полунощ на Възкресението. Недоволство тогава предизвика и въведената от него такса от 5 лева за посещение на храма. Година по-късно му бе наложено запрещение, заради което не може да служи в нито една църква. Спрямо Дионисий започна църковно-наказателна съдебна процедура за извършени тежки църковно-канонични провинения, включително кощунствено отношение към Светото причастие, оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу българския патриарх и срещу български архиерей, системно непослушание към свещената йерархия на църквата.

През 2020 г. архимандрит Дионисий се включи в протестите, както и в сегашните.