0

З асега не се очертава актуализация на минималната работна заплата от 1 юли, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди началото на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който се обсъждат предлаганите от правителството антикризисни мерки. 

Аз очаквам всички антикризисни мерки, в подкрепа на българите по време на инфлация, да минат през НСТС с консенсус, заяви социалният министър, цитиран от БТА.

Относно пенсиите Гьоков обясни, че са се опитали в рамките на възможностите на бюджета българските пенсионери да получат най-справедливото увеличение. Общият размер за увеличението е от 1,6 млрд. лв. 

Министърът обясни, че от 1 октомври предстои ново „модифицирано осъвременяване на пенсиите“. По думите му това е един вид ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро. „Това е проблем за българската пенсионна система“, отбеляза Гьоков и обясни, че очаква  770 хиляди пенсионери да получат средното увеличение с 15 процента.