0

П ожар остави без дом баща и 9-годишната му дъщеричка в кочериновското село Боровец.

Трагедията се разиграва в къщата на самотния баща Бисер Годев в началото на тази година. Пожарът тръгнал от печката на дърва, а само за минути успява да изпепели целия им дом. В пламъците изчезнаха спомените на Годев, цялата покъщнина и любимото колело на малката Валя, за което тя плаче постоянно, разказва баща й. "Имам една мечта, за рождения си ден на 25 януари да имаме пак наша къща и да си имам колело“, обяснява малкото момиченце пред благодетел, който се заема да помогне на семейството.

Инцидентът става, докато бащата е в магазина, пазарува, за да сготви, а детето му е на училище. „Чичо ми дотича в магазина и каза: „Къщата гори!“ Веднага тръгнах и какво да видя - всичко беше в пламъци, много страшно. Всичко изгоря за няма и 15 минути. На пепел станаха уреди, дрехи, всичко е унищожено“, обяснява самотният баща. Когато се връща от училище, и дъщеричката му разбира, че вече нямат дом. „Искам си къщата, да сме тук, тук да живеем, искам си и колелото, друго нищо повече“, обяснява малката Валя.

Според разследващите пожарът тръгнал от печката, която запалил брат му на 2-рия етаж. Шок, трагедия и истински ужас преживял Бисер, който работи неуморно години наред, за да се грижи за детето си, чиято майка избягала преди години. Бисер работи за хляба и детето, но няма средства да възстанови дома им. Разплакал се, казват съседи, които незабавно се спуснали да помагат кой с каквото може. „Добро момче е, но ето какво се случи. И елхата от Нова година им изгоря, а детето така й се радваше. Те буквално са останали само с дрехите на гърба“, коментират още съседи на семейството.

Още същия ден хората, които работят в община Кочериново, събрали дарения и закупили възглавници, завивки и дрехи за 9-годишната Валя, каза кметският наместник на Боровец Велко Христов. Той е категоричен, че по най-бързия начин трябва да се помогне на семейството, за да се чувства детето добре и да не се травмира. Сега спят при добри хора, съседи, но се надяват отново да влязат в семейната къща, в която са всичките им спомени.

Новината бързо се разнесла и вече е започнала кампания в помощ на Бисер и Валя. В общината събрали пари и им купили най-необходимото, кметският наместник на селото много им помага във всичко, но Валя е тъжна.

Защото от дома и помен няма, а й предстои рожден ден. Искала с приятелчета да празнува, а вече няма къде да ги покани. Затова най-голямата й мечта е да се върне у дома, а после да има и колело.

„Много мъка има по този свят! Много! Но когато тя е споделена, болката е по-малка. Цяла община Кочериново се впрегна да помага на Бисер и Валя от село Боровец. Да направим поредното добро и помогнем кой с каквото може едно дете да се върне отново у дома“, призова кметският наместник Велко Христов. При семейството отива и будителят на годината Лео Кадели, който също остава потресен от гледката.

„Новата ни кауза е "Дом за Валя". Събирам доброволци, за да разчистим къщата и да стартира ремонт. Бащата на Валя е единственият загрижен за нея. Майката съществува някъде. Преди дни, когато посетих Валя, я попитах: „Това изгоряло колело твое ли беше?“ А тя отговори - да. Гледах я в очите и й обещах да има ново колело и нов дом. А тя просто ме попита - колелото ще има ли спирачки?“, разказва Лео Кадели, който не остава безучастен към съдбата на Валя и баща й. Обещава й, че на 25 януари, когато детенцето има рожден ден, ще има торта, а съвсем скоро и така мечтания нов дом, за да се чувства щастлива и спокойна заедно с баща й. А десетки хора от цялата страна изразиха съпричастност и започнаха да даряват дрехи. Обещаха малката Валя да има ново бюро, колело и всичко необходимо.

Малката Валя с баща си (вдясно) и Лео Кадели

 Малката Валя с баща си (вдясно) и Лео Кадели
Снимка: Авторът

Дарители подпомагат и семейство от Блатино

Подобна кампания стартира и за друго семейство, което остана без дом. Къщата на семейството на Николай и Гергана Костадинови и дъщеря им Евелин, която е първокласничка, в дупнишкото село Блатино изгоря преди по-малко от седмица. Сега семейството е при роднини в Бобовдолско, а цялото село и дарители събират пари и материали, за да възстановят и ремонтират спешно къщата. Съпругата е безработна, а мъжът й често пътува зад граница и трябва да отсъства. „Дървеният материал е много скъп. Покривът е около 120 квадрата, има вече подпомагане. Продължаваме акцията, разбира се", коментира кметският наместник Валери Върбанов. Необходими са поне 10 хиляди лева първоначално, бизнесмени ще осигурят спешно материали за ремонт на къщата. Жители на село Блатино вече събраха 1500 лева, но те също са недостатъчни. Инициатори на дарителската кампания са кметът Валери Върбанов, Димитринка Топалова и Димитър Дудин. Те призовават всички, които искат да помогнат на Николай, Гергана и Евелин да се върнат в дома си, да го направят чрез дарение на следната банкова сметка: BG66UNCR70001523646073 Уникредит Булбанк, Николай Костадинов.