0

- Ален, след разследване на ловците съвместно с полицията бяха арестувани 21 педофили, но съдът ги пусна. Половината са без никакви мерки, другите са с най-леките. Как и защо се стигна дотук?

- Това показва, че в държавата съществува буквално едно педофилско лоби. Има достатъчно доказателства, кореспонденция на педофилите с малолетни лица, записи от срещите как вървят заедно, записи от телефонни обаждания, камери.

- Това всичко е предоставено на прокуратурата и съда?

- Да. Половин година си сътрудничим със СДВР и бих казал, че полицаите свършиха доста добра работа. Проблемът не е в тях, болшинството ни подкрепят както нас, така и това, което правим, но нямат достатъчно власт да държат извършители в ареста. Не са прокурори и съдии.

- Вие бяхте в съда на първото гледане на мерките за неотклонение на арестуваните. Видяхте ли се с тях отново очи в очи вече в качеството им на обвиняеми?

- Не бях в залата, защото беше на закрити врати поради наличие на интимни, сексуални неща относно живота на самите педофили, нищо, че точно ние сме ги показали тези интимни подробности. Не бяхме допуснати в залата.

- Някакво обяснение потърсихте ли от магистратите защо така се случи, при положение че сте страна по случая и сте работили по разбиване на педофилската мрежа?

- Да. Аргументите са, че тези хора имат постоянен адрес, иззети са им били технологиите и те не можели да извършват престъпление, което е малоумно, меко казано. Таблети и телефони могат да се купят веднага. И третият аргумент беше, че въпросните лица не са осъждани много отдавна, както и че нямало опасност да напуснат страната.

- Прави впечатление, че средната възраст на обвиняемите е около 50 години, но имаше и дядо на 76 г. Кой беше най-бруталният случай?

Лично според мен сред най-бруталните е точно този дядо на 76 г., но сме хващали и друг, роден през 1939 г. Та въпросният дядо на 76 г., който беше задържан за 72 часа, изпращаше съобщения на 10-12-годишни момиченца и им обясняваше с вулгаризми, че се е сношавал с деца пред очите на майките им. Имаше и друг случай на около 50-годишен, който искаше 13-годишна да му уринира в устата, и т.н., просто ми е неудобно да ви го казвам.

- Поне в коридора на съда или пред залата не успяхте ли да се видите с педофилите?

- Не. Те ги извеждат по подземните стаички и през задни коридори, за да не се видят с нас.

- Колко време и усилия ви отне, докато изловите въпросните двама педофили?

- Случаят на 76-годишния мъж ни отне около три месеца и половина, а на другия - около два месеца.

Ален Симеонов, снимка: Личен архив

 Ален Симеонов, снимка: Личен архив

- Как върви такова разследване на ловци на педофили съвместно с полицията? До момента подобна форма не е имало у нас.

- Преди беше много по-лесно да намираме педофили. Но след като ловът нашумя, започнаха да се крият много. Последния педофил хванахме на живо и извикахме полиция на 23 март тази година в кв. „Люлин“. Той по телефона попита: „Нали това не е клопка, понеже има хващания на педофили?“. Същият преди това по чат беше написал, че е правил секс с момиче на 14 г. и този път искаше с една година по-малко. Преди се случваше за около час да намерим педофил, в момента за последните 4 месеца примерно не сме хванали повече от 10. Това не е, защото сме спрели да вършим тази дейност, а защото се укриват. Стотици се усетиха, че става дума за капан и ни блокираха в сайтове, месинджър, вайбър. Примерно администратори на сайтове за запознанства блокират нашите профили.

- Как разбират, че сте ловците на педофили, след като не сте с вашите профили?

- Не сме с нашите, но например някой от тези педофили докладва, че има момче или момиче на 13 години, въпреки че ние многократно сме предупреждавали администраторите, че сме регистрирали с цел да разобличаваме хора, които търсят малолетна плът. Въпреки това ни блокират профилите.

- На вас лично какво ви прави впечатление, докато задържате педофилите, как реагират?

- По чат са доста отворени, пишат извращения, но на живо не са чак толкова вулгарни. След като ги хванем, има различни ситуации. Някои започват да буйстват, други започват да го играят жертви и едва ли не се изкарват обект на провокация, трети си признават вината.

- Признават, че извършват извращения и търсят вниманието на деца?

- Да. Те до един знаят, че извършват това, но за тях е нормално и им харесва. Като един психопортрет мога да ви кажа, че са най-обикновени хора в обществото. Повечето имат семейства, включително педофили, които сме хващали с момчета – тоест с хомосексуални наклонности, също имат семейства, женени са, с деца.

- Техните семейства знаят ли какво прави главата на семейството, бащата, съпругът?

- На няколко от педофилите звъняхме на жените им, те не знаеха. Интересното е, че се крият много, за да не ги напуснат жените им. След като вече тези индивиди станаха по-популярни, и приятелите им, и колегите им разбраха какво правят.

- Ловите педофили от повече от година. Колко успяхте да изобличите?

- Около 40-41.

- Защо тръгнахте да се занимавате с това?

- В обществото ни през 2020 г. нямаше никаква кампания или движение, което да води хората към гражданско самосъзнание. Казано по друг начин, да ни активизира за полезна дейност. Ние минахме през редица идеи, една от които беше разобличаване на педофили. Тогава не знаех как да подходя, нямах план за действие, взех още няколко мои приятели, но все отлагахме. На 16 септември 2020 г. руският ловец на педофили, който ни е мотивирал, се самоуби в ареста, но на практика е било инсценирано. Той е хванал около 115 педофили и е мотивирал хващането на хиляди други. Няколко месеца след това решихме да не губим време и да действаме. Като хванахме първия, се получи и решихме да продължим.

- Още от началото ли работехте с полицията?

- Първите 5-6 пъти бяхме сами, след това за един педофил на територията на 4-то РПУ извикахме полицията. Това беше в жк „Стрелбище“ през март м.г. Ние дадохме обяснения срещу него, но четири месеца и половина по-късно получих прокурорска преписка, че на него няма да му бъдат повдигнати обвинения, защото по закон не е направил нищо нередно. Искам да кажа, че в тази преписка имаше стотици, буквално стотици правописни и пунктуационни грешки. Написана е била вероятно за 10-15 минути.

- Но въпреки това не се отказахте?

- Не, разбира се. Вече след това сафарито за педофили нашумя още повече благодарение на Станислав Цанов и неговото студио „Дан Колов“. СДВР образува досъдебно производство срещу мъжете, които хванахме, обединиха ги в един случай, а ние давахме сведения.

- Има ли педофили, които са искали да ви отмъщават, да ви нападат?

- Не. Никой не се е пробвал да ни търси.

- Има ли благодарни родители?

- Много. По улицата ме спират майки, бащи, понякога и с децата си, за да ми изказват благодарности. Основната им критика знаете ли каква е?

- Не.

- Че не ги бием (смее се).

- Казахте в началото, че в държавата има педофилско лоби. Имате ли конкретни данни или се базирате само на случая с 21-те вече пуснати на свобода мъже?

- Не е само заради това. Като пример можем да дадем и тази прокурорска преписка. На същия не му беше повдигнато обвинение, а сега беше приобщен към тези 21 педофили. Така излезе, че в друго досъдебно производство му повдигнаха обвинение и му взеха 72 часа. Ние хванахме и един общински съветник от Враца, земеделеца Венелин Петров. Хванахме и няколко кандидати за високи длъжности, бизнесмени.

- Кандидати за какви постове сте хванали?

- Кандидати за кметове на Годеч и Разлог.

- Но те не са станали кметове?

- Не, слава богу. Знаете ли, че някои от тези, които хванахме, после се засрамили и напуснали страната.

- Случай, който няма да забравите?

- Няма да забравя нито един. Първият педофил, когото хванахме, беше учен. Искаше от 13-годишно момче да му събира семенната течност за три дни и да я изгълта.

- Е, не... Това е ужас. И то учен. Как реагира, като го хванахте?

- Има още фрапантни случаи. А той първоначално започна да се оправдава, а след това признава вината си. Той също е сред пуснатите на свобода.

- Това отказва ли ви или напротив?

- Напротив. Това показва, че до известна степен ние вече започнахме да караме институциите да работят по въпроси, свързани със сексуалните престъпления. Имаме планове да извършим и промени в законодателството, но все още е рано.

- За кой закон говорите?

- За целия раздел „Разврат“ в Наказателния кодекс. Говорим с юристи и няколко депутати, но за момента не искам да ги споменавам. По-нататък ще стане ясно, засега ги подготвяме.

Това е той:

Роден е в София през 2004 г.

В момента учи средно образование

Първият в България, който създава "Ловци на педофили"

Ален и приятелите му работят съвместно със СДВР срещу педофилските мрежи