0

У волнен български свещеник от българския храм-параклис „Свети Йоан Рилски“ в Лондон не иска да си тръгва, а привържениците му готвят бунт срещу наследника му. Такива страсти тресат православната ни общност в британската столица, разкрива сайтът Двери.бг.

Скандалът, който тлее от година, се разгоря тези дни, след като бе обявено, че на 6 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и средноевропейски митрополит Антоний новоназначеният от него отец Добромир Димитров ще отслужи Св. Литургия в храма. Богослуженията в него бяха преустановени в края на 2020 г., когато отец Симеон Илиев получи тежък инсулт. Тогава дядо Антоний възложи на отец Добромир от Кент да обгрижва и българите в Лондон. Тогава отец Симеон бе освободен.

Саботаж

Намеренията на митрополита обаче се сблъскват с интересите на Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Йоан Рилски” в Лондон. Нейни представители не дават на епархийското ръководство достъп до параклиса, отказват информация за здравословното състояние на отец Симеон, не предоставят исканата документация по избора на настоятелството и имената на неговите членове. От БПЦО в Лондон планират на 6 февруари протест срещу богослужението. Акцията се рекламира шумно в социалните мрежи и местни български медии.

Казус

Ситуацията принуди и българския посланик в Лондон Марин Райков да вземе отношение по въпроса. Причината е, че официално назначеният свещеник има право да живее в апартамент в посолството, а отец Симеон и съпругата му не искат да освободят жилището. На отец Симеон е предложен алтернативен вариант, но досега предложението остава без отговор. Вместо това съпругата на свещеника поставила абсурдното искане да се изгради с държавни средства асансьор, който да спуска парализирания отец Симеон от жилището им до параклиса.