Т ова е тя:

lРодена е на 21 март 1982 г. в Раднево, но е израснала в Гълъбово
lЗавършила е народно пеене в Широка лъка, след което става част от музикалния гигант „Пайнер”
lИздала е 11 албума – „Весело момиче”, „Нежни устни”, „Ангел в нощта”, „Самотна стая”, „Мисли за мен”, „Целувай ме” и „Родена съм да те обичам”, „Така ми харесва”, „Смелите си имат всичко”, „Ех, Българийо красива”, „Акула”
lИма две деца от бизнесмена Коко Динев, а повече от две години е омъжена за Жорж Башур

Лео Богдановски

- Виното или любовта празнува Емилия на 14 февруари?
- Отдавна празнувам любовта. Разбираемо защо. Смея да твърдя, че намерих половинката на живота си - човека, който наистина ме обича с цялото си сърце и ме цени най-вече като човек. Защото не бих искала някой вкъщи да ме цени само като певица. Вкъщи аз съм различен, обикновен човек, който се нуждае от разбиране, от изслушване. Понякога в слабите си моменти се нуждая от мъжко рамо. Намерих човека скала, който стои до мен. Затова много го ценя и уважавам. Научи ме на много неща.
- На какви?
- Да изпипвам детайлите, да изисквам повече от себе си и от екипа си, да не подминавам проблемите, а да ги решавам и анализирам. Научи ме да бъда точна и отговорна, общо взето пораснах с него. Бих искала да има повече мъже като него, да се грижат така за жената до себе си.
- Как се намерихте?
- Понякога си мисля, че Господ просто събира двама души. Не знам дали той ме намери или аз него. Познавахме се просто като певицата и бизнесмена. Оказа се, че винаги сме имали привличане, някакъв таен копнеж помежду ни. И мълчаливо всеки си е таял усещания и чувства, докато се събрахме.


- Обвиниха ви, че сте го развела...
- Май цял живот в това съм обвинявана! Ако някой ми каже, че жена или мъж може да ни раздели в момента, няма как да повярвам. Ако един ден ние не се разбираме и нещо се разклати в нашата връзка, не мисля, че жена или мъж ще е причината за това.
- Къде и как бе тази съдбоносна среща, която преобърна живота и на двамата?
- Жорж има много хубаво ловно стопанство край София. Там ни се случиха най-хубавите неща – сред природата ми предложи да се оженим, там ни беше годежът. Бяхме с няколко най-близки приятели и той ми каза: „Обичам те! Довери ми се и всичко ще бъде наред”. Аз всъщност чаках години наред тези думи някой да ми ги каже истински.
- Да не искате да кажете, че нито първият ви съпруг, нито дългогодишната ви половинка Коко Динев не ви ги е казвал?
- Хората понякога казваме много неща, които не можем да ги изпълним.
- Кой е най-романтичният жест, който ви е правил?
- Много са. Той е изключително романтичен, правил ми е какви ли не изненади. Огромни букети с формата на сърца, един такъв беше толкова огромен, че не можеше да влезе през вратата на заведението. Подари ми пръстен по най-нетипичния начин. Лъжеше ме, че има някакъв проблем и аз бях на ръба на криза и се чудих кой ни е направил интрига, а той всъщност ни е подготвил целия годеж. Още не живеехме заедно, когато му направих серенада с четири цигуларки за рождения ден и му изсвириха Je t’aime. После организирах и заря в негова чест. Той беше много изненадан и даже в един момент се почувства неудобно, защото всички съседи излязоха по терасите.
- Как ви се отрази пандемията през последната година?
- Това беше най-спокойната ни година. Не съм от артистите, които ще се оплакват, че нямат пари и работа. Ако не мога да се издържам една-две години, без да работя, каква звезда съм и за какво всъщност съм творила 20 години? Във всяка една ситуация търся положителното. И най-хубавото за мен в пандемията е, че не засегна децата ни. Иначе щяхме да полудеем и психически, и физически. Да, много хора загубиха близки, но по-скъпо от децата няма. А в личен план – не съм почивала от 20 години, откакто съм певица. Започнах да работя на 16 години и съм почивала само когато съм била бременна. Първо, защото държа на кариерата си, и второ, че през голямата част от живота си съм разчитала основно на себе си. След като обявиха извънредното положение, бях една от първите, които призоваха да си останем вкъщи, защото на много хора им се струваше майтап. Ние се срещнахме с коронавируса – Жорж го изкара сравнително леко, но имаше всички симптоми като по книга.
- Децата ви как се развиват?
- Вече са тийнейджъри - Иван е на 12 години, Софи е на 14. Стават все по-самостоятелни, имат си техния свят, с всеки изминал ден ние ги губим и това е много тъжно. Когато бях на 12, не можех без родителите си, докато сега Иван говори за това, дали като стане на 16, ще може да бъде в собствен апартамент, за да събира приятели. Комуникацията ни с тях вече е сведена само до това, ако им трябва нещо или имат проблем. С Жорж не сме от родителите, които ще контролират живота на децата си - искаме те да изберат какви да бъдат, с какво да се занимават. Ние държим те да спортуват, да имат образование, да знаят един-два езика. А малката ни дъщеричка Мира е на 4 години. Като най-малката тя е нашата любима глезанка, която още се гушка и целува. Наслаждавам се на тези моменти и си мисля, че тя ще ни бъде отличника в училище.
- През пандемията успяхте да завършите албума, който от много години подготвяте. „Акула” е и първият, издаден на флашка...
- Много съм горда от това. Искам да надграждам, да бъдем иновативни, не просто да бъда певицата, която пее песни. Албумът „Акула” трябваше да излезе още преди година и новият сингъл в него е „Джале”. Но дойде пандемията и си казах, че сега не е времето да занимавам хората с албум. От друга страна пък почитателите почнаха да недоволстват. В крайна сметка се разбрахме с „Пайнер” да го пуснем за хората, които наистина ценят оригинала. Имам голяма фенска маса, която до ден днешен си купува от моя сайт и старите албуми. Аз също съм така – когато харесвам някого, искам да притежавам оригиналния му продукт, да се докосна до това, което той е сътворил и да се вгледам в детайлите. За мен това е много важно нещо. Купувайки определена музика и изпълнител, ще го подпомогна той да направи още по-хубав продукт след това.
- Представете песните, включени в двойния диск.
- Всичките са познати на публиката, оценени, затова бих го определила като The Best. Осем години не съм издавала албум, а всеки изпълнител си мечтае да събере творчеството си в един продукт. Всичко, което съм изживяла през тези осем години, съм го събрала в този албум и ми става блажено на сърцето, когато го подаря на някой мой фен. Много хора очакваха да има нови песни в него, но реших да не ги чакам, за да не продължа да го бавя. С екипа ми се изненадахме, че има толкова много поръчки, тъй като никъде не успях да го представя.
- Коя ви е най-скъпата песен в албума?
- Те са две - „Акула” и „Тръгвай си”. Доста емоции хвърлихме. За средства не говоря, защото наистина там беше като един филм. Тези две песни ме изкачиха на едно голямо стъпало напред и с тях всъщност започна промяната в Емилия.
- Сега направихте крачка встрани от попфолка с новата си песен Deals, в която за пръв път пеете на английски. Защо?
- Причината отново е в мъжа ми. Той ме е слушал много да пея, на много езици, на наши събирания с приятели. И ми е казвал: „Ти можеш да пееш различни стилове музика, защо не си го показала на почитателите си?”. Тогава се запитах защо да излизам от зоната си на комфорт в попфолка. Пък и винаги съм била негативна – кой ще ме слуша, кой ще ми обърне внимание. Тогава той каза: „Да, всички те харесват като фолкпевица, но защо да не им покажеш и друго”. Тогава румънският композитор, изпълнител и продуцент Кости Йонита ме покани да направим една песен с Едуард Мая. Там нямах текст, само фолклорни вокали. Но ми хареса подхода, работата с различни хора, чужденците по друг начин мислят. Там усетих, че трябва да се пробвам и да направя песен на испански примерно. Чух Bombon Bebe (Адреналина), много ми хареса и казах на Кости, че искам да участвам в нея, да измисли партия и за мен. И като тръгнаха едни гледания, харесвания, покани за дуети. После направихме „Джале” и тя имаше още по-голям успех. Големи лейбъли поискаха да ме менажират, но отказах, тъй като още не съм готова с репертоар за чужбина. Освен това държа на народната песен и ще гледам по някакъв начин във всичко, което правя, да прокарам и българското. Знаех, че Deals ще предизвика объркване в попфолк феновете, но пък песента много ми хареса и чух себе си в нея. Понеже почитателите сравниха Deals с „Джале”, а те нямат нищо общо и по принцип Емилия никога не прави песни „като” - не се старая да повтарям успеха си, а да правя различни проекти. Хората се подведоха, че едва ли не бягам от фолка, но не е така.
- Ще има ли нови фолкпесни?
- Подготвила съм много такива парчета, но не мога да ги пусна сега заради ситуацията. Попфолкът иска клуба, ресторанта, да имам тази енергия да изляза и да го изпея, за да получа същата енергия от публиката. Това го усетих с песента „Калифорния”. Като я направих, стана голям хит, но точно тогава разбрах, че съм бременна и не мога да ходя по участия. Това беше убийствено и за мен, и за самата песен, че не можах да я изживея и да й взема аплодисментите. Но пък продължавам да я пея и хората да изпадат в такъв екстаз, все едно съм я пуснала вчера. Така че си има време за всичко. Никога няма да се откажа от попфолка. За мен българската публика си остава водеща и когато започне нормалният професионален живот, ще съм готова да им се реванширам.
- Накрая, как се справяте като шефка на строителна компания?
- Компанията всъщност е на свекър ми, който строи сграда в Благоевград. Даже наскоро ни бяха на гости, без да се прегръщаме и да се целуваме, за съжаление. И той тогава ми каза: „Възстанових строежа, да знаеш, че твоят строеж започна”. Учудих се – как така моят. Тогава той ми каза, че са писали, че строежът е мой, пък аз не съм чела и не знам подробности, но много се смяхме.