0

И ма голяма вероятност заради нарастващия брой заразени с коронавирус да се въведат отново ограничения. Такива могат да бъдат например ограничаване на броя на хората, които се събират в закрити помещения, въвеждане на задължително носене на маски в градския транспорт, засилен граничен контрол. Това каза доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

В момента има ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, като средната е 73 на 100 000, съобщи в ефира на bTV той.

В момента сме в началото на тази крива. Вероятно през август ще има пик на това ново разпространение

Относително постоянен е ръстът на заболеваемостта през последните седмици. На седмична база нарастването е със 62%“, каза той.

Задължителни мерки все още не са предприети, допълни доц. Пандов и уточни, че практиката в повечето държави е да се въвеждат препоръчителни мерки.

По думите му има няколко стъпки оттук нататък: „Няма да обявим извънредна епидемична обстановка, но можем да въведем определени мерки – например ограничаване броя на лица на закрито, в работни места, в обществени заведения, носене на маски на закрито може да бъде въведено, забрана на свиждане в лечебни заведения. Това, което не можем да въвеждаме по силата на закона извън обявена извънредна епидемична обстановка, е ограничаване на свободата на придвижване", поясни той.

Тоест, не може да се въвежда някакъв вид локдаун извън обявена извънредна епидемична обстановка, но може да се засили граничният контрол, допълни доц. Пандов.

В момента няма натиск върху лечебните заведения. При повечето хора коронавирусът протича като респираторно заболяване

каза още той. 

Вливане на белодробната болница в „Св. Иван Рилски“

Напуснали лекари и малко пациенти - сред причините за вливането на белодробната болница в „Св. Ив. Рилски“,  съобщи доц. д-р Васил Пандов.

В ход е процедура по вливане на Белодробната болница в болница „Св. Иван Рилски“, а причините са комплексни.

"На първо място беше направен анализ от ИА „Медицински надзор“ на състоянието на белодробната болница, която от гледна точка на прием на пациенти беше достигнала едни нива, които са притеснителни за качеството на лечебната дейност. Данните от анализа бяха, че използваемостта на леглата или притокът на пациенти в лечебното заведение е изключително много спаднал. Беше стигнала до между 30 и 40 процента използваемост", каза доц. Пандов.

По думите му COVID-19 е допринесъл. „Голяма част от медицинския персонал е напуснал това лечебно заведение по различни причини – в областта на гръдната хирургия, в областта на детската пулмология – то среща големи трудности да изпълнява текущите си дейности“, допълни той.

Детската болница

По темата с детската болница, той съобщи, че обществената поръчка е била с невъзможен предмет от самото начало. Това е изводът на Агенцията за държавен финансов надзор, заяви доц. Васил Пандов.

Той съобщи, че е платен аванс от 9 млн. лева и сега новото ръководство на инвестиционната компания преговаря с изпълнителя да възстановят тези средства.

„Нашето предложение е на първо място да има ясна концепция. Направихме анализ за потребностите, изготвяме и стратегия за детско здравеопазване, потребностите са важна част от концепцията каква детска болница ни трябва“, каза той.

По думите му в момента правят предпроектно проучване кои от съществуващите лечебни заведения са възможни като терен и това ще стане ясно в рамките на няколко месеца.

Проверките в държавните болници

Ние не започнахме със смяната на ръководства на лечебни заведения, започнахме с проверки, каза доц. Пандов.

„Проверките бяха повече отколкото в предходни периоди. Установени бяха някои диспропорции – големи лечебни заведения, които за последните 10 г. са проверявани веднъж и много по-малки, които са проверявани множество пъти през последните години. Поводите за проверките най-често са сигнали, но могат да бъдат разпоредени от страна на ръководството и общо тематични проверки на дейността“, заяви той.

НЗОК извършва регулярни проверки, уточни доц. Пандов.

Около 70 млн. са загубите на държавата от концесионни такси за калонаходищата, които имат лечебни свойства.

Тези концесионни такси може да са достатъчни за построяването на една детска болница

добави той.

„Установихме, че Министерството на здравеопазването, би трябвало през последните 20 години, има отговорността да създаде концесионен регистър на калонаходища, които имат лечебни свойства. Такива в България има на различни места, по черноморското крайбрежие – Поморие и на други локации, но това не е извършено последните 20 години. Министерството не е получило нито един лев приход от тези калонаходища“, обясни доц. Пандов.

До момента са сменени директорите в болницата по хематология, в инвестиционната компания за детската болница, „Пирогов“. Напълно е възможно да бъде пристъпено към промяна на ръководството и на други болници.

Антигенните тестове

„Анализът показа, че по време на извънредната епидемична обстановка със Закона за мерките по време на извънредна епидемична обстановка са били освободени от изискването Районните здравни инспекции да провеждат процедури по реда на Закона за обществените поръчки, което означава, че може директно – примерно вие сте дружество, което доставя антигенни тестове, РЗИ ви се обаждат и казват – Можете ли да ни доставите утре – Можем, да“, отбеляза началникът на кабинета на министър Сербезова. В резултат на това са установени разлики в цените от 18 лв. до 2 лв., поясни доц. Пандов.