0

Г олемият ни актьор Ицко Финци, който в края на април навърши 89 години, ще прави детски театър в Шумен. Това обяви пред „Телеграф“ съпругата му – режисьорът Лиза Боева.

„Ицко е и актьор, и режисьор. И в театъра в Шумен ще е така - той ще се появява в някои от епизодите, ще играе с децата на сцената“, обясни жена му. Заради това семейството ще пътува два пъти седмично от морската столица, както преди години неговият приятел й колега Тодор Колев възпя Варна като пристанище на Шумен.

Плановете са това да се случи през зимата – декември, януари и февруари, в шуменския театър „Васил Друмев“. Ще бъдат сформирани две групи – за деца от 8-12 г. и друг формат, в който хлапетата да си партнират с родителите на сцената.

„Много ни хареса тази атмосфера, много ни хареса работата с деца. Всичко е преди всичко заради Матилда - на нея много й се играе на сцена, много й е забавно. И нас ни увлече, ние си спомнихме какво и как е било преди 5 години (тогава правихме театъра с деца - преди Матилда да се роди) и решихме, че ще е хубаво да видим отново как ще се получи.

Аз имам ушит немалък театрален гардероб за деца - сама шиех костюмите, на две-на три, но се оказва, че в театъра в Шумен има пребогат детски театрален гардероб - над 100 костюма, каза ни директорът - огромно богатство. С две думи - нямаме търпение да почнем работа. С директора хубаво се говори, той е пълен с амбиции, с много жар, на нас този хъс за работа много ни харесва. Хубаво е, когато очите на някого грейват, щом се заговори за театър, за деца в театъра... И ей на - да видим тая зима какво и как“, сподели още Лиза.

По време на първия детски театър, който са правили преди петилетка в София, имали три премиери – в кино „Одеон“ и в Дома на киното. Последната година всяка седмица работели с по три различни възрастови групи все Шекспирови пиеси. „Заснехме театралните епизоди, монтирахме ги и ги показахме в Дома на киното. Децата, като се видяха на голям екран, пощуряха! 60-минутна беше прожекцията, а те през първите 20 минути само викаха от залата "Ей това съм аз! Играя крал тук" или "Сега ще се появи Илия! Ей го Илия".

Джони Пенков, който беше в залата, ми каза после: Леле, защо не си взех записващото устройство, това кино в залата бе по-интересно от всяко друго кино на екран“, сподели и Ицко Финци. На въпрос на „Телеграф“ какво планират да играе дъщеря им, актьорът режисьор отвърна: „Матилда е само на 5, тя ще участва в каквото и както реши - ако изобщо реши. Може да й забавно само да гледа репетициите, може да реши да се включи в песните и танците (понеже ще има и такива, при това немалко), може да реши да реди декори или да облича актьорите... нямаме никакви амбиции за нея, нищо, освен да е свидетел на смислен, увлекателен процес“.