0

И маняри бяха спипани да ровят земята до Дуванлий, като се ориентират по книгата на бившия премиер и регент на цар Симеон - проф. Богдан Филов. Тримата мъже били въоръжени с металдетектори и проучвали землището на пловдиското село Ръжево Конаре.

Новината за задържаните потвърдиха от полицията в Хисаря. Оттам обаче отказаха повече подробности по случая.

Хора от селото забелязали трима подозрителни мъже, които обхождали землището с металдетектори в края на миналата седмица. Те веднага извикали полиция, която арестувала криминалните типове. Интересното е, че точно този район - Дуванлий, е описан изключително подробно в няколко студии на бившия премиер Богдан Филов. Историци разказаха пред „Телеграф“, че има археолози, които консултират иманярската мафия. Често те се опирали на студията на Филов „Надгробните могили при Дуванлий в Пловдивско“, издадена през 1934 г. Именно в този край са открити едни от най-богатите тракийски погребения. Районът неведнъж е бил нападан от криминални типове, които след това продават находките на черния пазар.

В книгата проф. Филов разказва за античната гробница в Кукува могила при с. Дуванлий, за златните, сребърните и бронзовите предмети, открити в нея. Има специален раздел и за нови находки, както и точното им местоположение. Описва Голямата могила, Лозарската могила, надргобните могили в района. Специално внимание отделя и на могилата Мушовица, в която са заловени тримата иманяри.

Проф. Филов е премиер на България в 58-ото и 59-ото правителство в периода 1940 - 1943 г. Сочен е за основоположник на професионалната археология и изкуствознание у нас. Според историците той до голяма степен е отговорен за включването на Царство България във Втората световна война на страната на нацистка Германия. Това става на 1 март 1941 г. с договор, подписан във виенския дворец „Белведере“. Осъден е на смърт и екзекутиран на 2 февруари 1945 г. от Народния съд.