За 5 дни имаме над 10 000 заети книги и над 5000 посещения, което наистина е уникално, казва директорът на Столична библиотека в интервю за "Монитор"

За 5 дни имаме над 10 000 заети книги и над 5000 посещения, което наистина е уникално, казва директорът на Столична библиотека в интервю за "Монитор"

- Г-жо Цинзова, как Столична библиотека ще посрещне Деня на българската просвета и култура в година, която се оказва различна от всички досегашни?

- Разбира се, всичко е различно, но в същото време духът е еднакъв. През последните дни ние посрещаме читатели, които идват със същото желание, със същия пиетет към книгите. Имаме много нови читатели, нови публики, до които сме достигнали през тези месеци чрез нашите онлайн връзки с тях. Писателите са пак при нас. Тези дни награждаваме най-активните участници във виртуалните кампании на библиотеката, така че при нас е шумно, интересно и витае духът на 24 май: носим го и ние, и читателите, и писателите – най-важното е, че пак сме заедно. Днес работим и нашите посетители ще получат подарък: по една книга от известен български автор. При всички мерки за сигурност отваряме голяма изложба – „Прослава на Кирил и Методий“, която проследява историята на празника и включва снимки на паметниците на светите равноапостоли у нас и по света, на стенописи и икони, факсимилета на църковнославянски книги от фонда ни. Показваме и книги на Кирил Христов (при нас е личната библиотека на поета) и на Иван Вазов, като по този начин ще отбележим и годишнините им. Удължихме до 30 юни валидността на онези читателски карти, чийто срок е изтекъл по време на карантината, а днес целия ден ще издаваме нови безплатно. На 24 май приключва, а на 26-и за пета поредна година ще отчетем нашата кампания „Библиотекар за един ден“. Този път и тя беше онлайн под наслов „Културата от А до Я“. За нея читателите ни изпращат имената на свои любими автори, книги, обществени личности, започващи с всяка една от буквите в азбуката. Само за 5 дни получихме над 50 предложения, ще станат и повече. Най-малкият участник е 9-годишен, а най-възрастният – дама на 70.

- В деня, в който отново отворихте врати след края на извънредното положение, пред входа на сградата на пл. „Славейков“ се изви опашка от чакащи. Успяхте ли да размените по няколко думи с част от тези хора?

- За 5 дни имаме над 10 000 заети книги и над 5000 посещения, което наистина е уникално. Мерките за безопасност от наша страна са изключителни, читателите виждат всичко това и атмосферата беше абсолютно спокойна още от първия ден. Най-важното е, че те наистина очакваха с огромно желание този ден. Разбира се, че разговаряхме и установихме, че с по-голямата част от тях не сме губили връзка благодарение на нашите онлайн инициативи. Естествено, най-младите са най-активни в тях, но има и 70-годишни, които участваха в кампаниите. През цялото време на изолация те ни пишеха във Фейсбук, питаха ни кога ще отворим. Фактът, че още първия ден бяха върнати около 1500 книги, а бяха взети нови 2700, говори сам по себе си. Тенденцията, която забелязваме вече шеста година – на увеличаване на интереса към книгите и четенето в нашата, но и в другите големи библиотеки, сега стана особено видима. И както винаги сме казвали: няма дилема „мишката или книжката“. Продължава да е голям интересът към книгите на хартиен носител, огромен е и този към електронните ни бази данни и дигитални платформи, така че ще продължим да работим и в двете посоки.

- Едва ли месеците на изолация са били "празен период" за вашия екип. Имаше ли с какво да изненадате първите си читатели?

- През цялото това време не сме преустановявали работата си. Първо, купувахме книги, включвахме ги в електронния каталог – посрещнахме читателите с най-новите заглавия, които се намират и в книжарниците на издателствата в момента. И, разбира се, разширихме достъпа до дигиталните си платформи, до електронните услуги – не само за нашите читателите, но и за всички граждани, и то – безплатно. Въведохме и нова услуга: всеки може по имейл да заяви статия от пресата или част от книга от фонда на нашите читални и ние му изпращаме безплатно сканираните страници. Има голям интерес към тази наша нова услуга.

- Променена ли е към днешна дата обстановката в читалните?

- Нека уточня: читалните ще пуснем малко по-късно. В момента работим със заемните книги, а там, където се заемат книги, има строги правила – по 5-има души в залите и да не се престоява дълго. Книгите, които се връщат, остават в изолатор 72 часа, за да ги предадем в ръцете на следващите читатели без евентуални вируси. Изискванията на Световната библиотечна организация (ИФЛА) са от 24 до 72 часа, но ние сме избрали максималния срок, за да сме сигурни, че ще е достатъчен. С отварянето на втори вход сме разделили потоците на влизащи и излизащи, поставили сме прегради пред читателите и колегите за сигурност и на двете страни. Има известни ограничения, но това се приема абсолютно спокойно. Надявам се на 1 юни, след отварянето на детските градини, в Детския ни център да влязат и децата – досега идваха родителите, заявяваха и връщаха книги, заети от техните деца. Нашият литературен клуб също започва да работи; вярвам, че най-късно от 10 юни ще заработят и читалните.

- Какви издания най-много се търсят в настоящата ситуация, която ни принуждава да битуваме в условията на непрекъснат страх от разпространението на коронавируса? Вярно ли е, че ренесанс преживяват книгите за катастрофални бедствия и епидемии?

- Активните читатели на Столична библиотека имат свои твърди предпочитания. При нас се четат световна класика и съвременни световни бестселъри, не стихва големият интерес към българската литература и аз съм много щастлива, че в челото на класацията продължават да са Иван Вазов, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Валери Петров, Милен Русков, Йордан Радичков... Категорично има повишен интерес към поезията. Тенденция от 2 години насам е и теми като екология и здравословен живот да придобиват все по-голямо значение за младите. Разбира се, има и повече търсене на книги за лично самоусъвършенстване. Заглавия като „Самозащита с думи“, „Съкровища на Божествената мъдрост“, „Голямата битка за Космоса“, „Един гадател ми каза...“, книги с послание, че единственото, което може да спаси човечеството сега, е нашата самоувереност или съществуването на висша реалност и нашата устременост към нея – да, има повишено търсене и на такива, но в нашата библиотека те не са водещи.

- Как ще протече вашето лято? В предишни години бяха популярни инициативите "Зелени библиотеки", "Сподели книга", библиобусът, който пътуваше към по-малко четящите квартали... Как ще действате в новите условия?

- Неслучайно се ориентирахме бързо към онлайн кампании и връзка с читателите, защото имаме много ресурси – и книжни, и електронни, и дигитални, както и професионален екип, който премина успешно този изпит. В инициативата „Поезия без карантина“ публикуваме всеки ден послание и стихотворение на известни наши творци на словото в страницата ни във Фейсбук. За 100-годишнината на Валери Петров получихме над 200 рисунки от участници от Детския център, във „Валери Петров и аз“ млади автори се включиха със свои стихове и размисли за неговото влияние върху формирането им. Литературният клуб продължава да готви своите издания – в зависимост от условията имаме варианти офлайн и онлайн. Освен „Библиотека в планината“ и „Библиотека в парка“ ще имаме и нова кампания – „Библиотека в зоопарка“: имаме споразумение с управата му и сме подготвили две къщички за книги там. Библиобусът също е готов, дезинфекциран и пълен с книги. Чакат го в училища и читалища не само в отдалечените райони, в социалните домове, но даже в централни училища, които имат много деца и училищната библиотека не е достатъчна. Първото събитие на живо ще е на площада пред библиотеката – планирахме това голямо четене за 24 май, но ще бъде малко по-късно. Огромна благодарност на всички поети и писатели, които участваха в нашите онлайн кампании и ще продължат да ни подкрепят на живо. Така не само съхранихме живата връзка с тях и нашите активни читатели, но дойдоха и нови читатели, които спечелихме с тези кампании.

- Много сфери в културата отчитат огромни загуби за месеците на ограничена активност и спиране на масовите събития. В какво се изразяват щетите за библиотеката? 

- Да, ние също сме загубили, разбира се. Загубили сме от такси за читателски карти, макар те при нас да са с най-ниски цени – 5 лв. за ученици и 8 лв. за останалите. Загубили сме от помещенията, които отдаваме под наем за представяне на книги и други прояви. Финансовите ни разходи след карантината са изключително големи: сградата е огромна, имаме и 3 филиала, и това изисква огромни средства за дезинфекция. Освен това ние допълнително наехме и специализирана фирма, която да дезинфекцира поне един път седмично, наред с мерките, които самите ние прилагаме. Но досега се справяме добре. Участваме в програмата на Министерство на културата в подкрепа на библиотеките с проект за 25 хиляди лв. Продължаваме да получаваме бюджета такъв, какъвто е определен в плана за годината. Нямаме финансови проблеми. И понеже знаем, че може би наистина ще има доста засегнати от кризата, не предвиждаме увеличение на цените на картите. Ще продължим да поддържаме както обикновено и нашите кампании за безплатни читателски карти.

- Какви са изводите ви за духа на българите по време на това все още неприключило изпитание, наречено COVID-19?

- Струва ми се, че библиотекарите не сме изненадани от видяното в сайтове, блогове, телевизии, вестници: много известни личности – поети, писатели, артисти, рекламираха книгите и четенето, показваха какво значение има то, изпращаха послания. И всъщност си пролича онова, което ние в библиотеките отдавна знаем, защото при нас то е факт – огромният интерес на българите към четенето и книгите. Той стана видим. Може би дори и тези, които до момента не са чели активно, не са идвали в библиотеката, не са ползвали сайтовете или онлайн инициативите, достъпа до дигитални и електронни ресурси, сега го правят. Затова имаме много нови читатели. Мисля, че има поука от всичко това. Българите четат и ще продължават да четат. Четенето, споделянето на прочетеното – това е част от нашия духовен живот, част от нашата същност.

ВИЗИТКА

* Юлия Цинзова е завършила Библиотекарския институт в София, а по-късно – магистратура и аспирантура по библиотечно дело и библиография в Университета по култура и изкуство в Санкт Петербург

* От 22 години е научен сътрудник I степен по социология на четенето в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

* От 2013 г. е директор на Столична библиотека