0

Х ристиянската поезия не означава само псалми и тропари. В новата антология по темата влизат и автори като Дора Габе и Змей Горянин. В това ще се убеди всеки, който разлисти току-що излязлата от печат книга „Клепалото бие – Антология на българската християнска поезия, том I“.

Изданието, подготвено от свещ. Лъчезар Лазаров, е плод на многогодишен труд. То съдържа над 450 творби от 120 автори.

В предговора към антологията отец Лъчезар Лазаров обяснява, че целта на изданието е: „Да систематизира донякъде това безценно творчество в древността, което е първоизвор на цялата българска литература; да го възкреси за нов живот след атеистичното време и да го въздигне обратно на високия и заслужен пиедестал… Отбраните, ценни и красиви слова в нея ще ви помогнат да откриете истината, ще ви направят по-свободни от ограниченията на нашия свят и макар и за кратко ще ви отведат в небесата…, „за да бъде радостта ви пълна“ (Йоан 15:11).

Изданието е оформено в три части: “Съвременна християнска поезия“, „Съвременна религиозна поезия (20-21 в.). Единични творби на по-известни автори“; и „Класиците на българската литература. Други известни имена и тяхната религиозна поезия“.

Сред авторите в първата част са Траянополски епископ (после Доростолски митрополит) Иларион, архимандрит д-р Серафим (Алексиев), Змей Горянин, Рангел Рангелов, Иван Николов, Йоан Карамихалев, Лъчезар Лазаров, Иван Найденов, Румяна Бакърджиева и др. Във втората част са включени произведения на Смоленски епископ Нестор, Калин Михайлов, Анелия Сангелевич, Калин Янакиев, Любомир Николов, Петко Хинов и др. В последната част са представени класици на българската литература - от епископ Константин Преславски до Иван Вазов, чието заглавие на стихотворението „Клепалато бие“ е избрано за лого на книгата, Стоян Михайловски, Николай Лилиев, Дора Габе, Елисавета Багряна, Змей Горянин и други

Книгата може да се поръча на тел. 0885987833 (свещ. Лъчезар Лазаров). Цената е 20 лв., включително куриерските услуги. Средствата от продажбите ще бъдат използвани единствено за издаването на втория том на антологията.