0

Х удожествената галерия в Добрич ще бъде първата спирка на изложбата „Христо Явашев - почит към неговия живот и художествени проекти" на „Американска фондация за България“ (АФБ), съобщават от културния институт. Откриването ще бъде на 16 юни, четвъртък, от 18:00 часа.

Експозицията включва 55 творби, събирани от АФБ в продължение на повече от 10 години, като оригиналните работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство, казват от галерията. Представени са разнообразие от проекти на Кристо и съпругата му Жан Клод и творби, с които двамата са финансирали своите скъпи начинания. Това са оригинални офсетови цветни литографии, често публикувани в ограничен тираж или отпечатани на специална копринена или ръчно лята хартия, се казва в съобщението.

Колекцията събира тематично и хронологично 12 проекта, сред които серията „Ранни творби“ (1958 – 1969), „Опакованият Райхстаг" (1971-1995), „Мастаба" в Абу Даби (1979), „Чадърите" (1991),  „Над реката" – проект за река Арканзас (1993), „Опаковани дървета", Швейцария, (1997-1998), проект „Стената" (1999) и последния във фонда на АФБ – „Портите на Ню Йорк" от 2003 година.

Изложбата тръгва от родния Добрич на Дико Михов, съосновател и първи президент на АФБ. През юли и август тя ще гостува в Русе, през септември – в Сливен, а преди да отпътува обратно за САЩ, ще бъде показана в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София през октомври.

Тази седмица се навършват 87 години от рождението на признатия в цял свят артист Христо Явашев – Кристо, припомнят от галерията.