0

П ърва самостоятелна изложба на Мартина Лапика ще бъде представена в галерия „Сердика“. Откриването ще се състои на 22 юни (сряда), съобщават организаторите.

Експозицията е озаглавена „Спомен за градове“ и ще представи живописни творби, които са посветени на близо 40 града в България и Европа. Сред тях са София, Бургас, Белоградчик, Тетевен, Балчик, Приморско, Поморие, Царево, Смолян, Казанлък, Русе, Батак, Мелник, Стрелча, Копривщица, Познан, Варшава, Нови Сад, Братислава, Милано, Истанбул, Атина и др.

„В идеята се срещат географската карта и личното впечатление, изразено чрез комбинация от различни цветни петна и линии. Водеща цел на младата авторка е да постигне автономността на картата от клишето „графична информация“ – навигация или архитектурен чертеж – и да я превърне в източник за създаването на визуален материал с подчертани естетически качества“, казват организаторите във връзка с изложбата.

Мартина Лапика е участвала в групови експозиции като „Разстояния“, „Европейско културно наследство на сцената“ и др. В момента художничката е докторант в Националната художествена академия към катедра „Стенопис“.

Изложбата „Спомен за градове“ е реализирана със съдействието на национален фонд „Култура“ и програма „Творчески инициативи“ 2022.