0

Н ова изложба ще събере шедьоврите от социализма.Тя е под наслов „Състояние на идеологията“ и ще отвори врати на 14 януари от 17 часа в Музея на изкуството от периода на социализма на ул. "Лъчезар Станчев" № 7 в София.

Основната ни идея е да се покажат картини от чуждестранния фонд на НХГ. Става въпрос за 29 произведения на художници от различни държави, които в една или друга степен, по един или друг начин имат отношение към идеологията на социализма през втората половина на ХХ век. „Другата цел, която сме си поставили с тази изложба, е да се даде на съвременния посетител възможност за една по-друга визия към изобразителното изкуство от този период. Защото освен официалните картини на т.нар. социалистически реализъм, много от сюжетите на представените платна представляват една по-свободна интерпретация на различни елементи от ежедневния бит, като отразяват и националните специфики на отделните художествени школи и творци“, коментира пред „Телеграф“ кураторът на изложбата Николай Ущавалийски.

Сред акцентите в експозицията е картината "Писмо от фронта" на съветския живописец Александър Лактионов (1910-1972) - работа, смятана за един от еталоните на социалистическия реализъм и едно от най-репродуцираните произведения на изкуството в бившия Съветски съюз. В изложбата могат да се видят няколко картини на кубинския художник Кармело Гонзалес. Кубинското изкуство след революцията от 1959 придобива своеобразни черти, като съчетава древни местни традиции, някои от художествените стилове на ХХ век и идеологическите схеми на марксистките идеи. Особено оригинална е колекцията от виетнамска лакова живопис. Тази технология с хилядолетни традиции след победата на социализма във Виетнам се превръща в пропаганден инструмент. В тези едновременно изящни и същевременно носещи чертите на неподправен примитивизъм творби може да се видят жанрови сцени на труд и народни ритуали, както и батални сцени от войната.

Събирането на тези творби започва в началото на 1970-те, като в най-голямата си част те са придобити чрез откупки от Международната изложба на реалистичната живопис в София. Първото издание на този художествен форум е през 1973 и се провежда през три години до края на 1980-те. В него участват предимно художници от бившия социалистически лагер, както и автори от Великобритания, Франция, Италия, Белгия, Швеция, Дания, Аржентина, Бразилия, Япония. Изложбата ще бъде открита до 15 май 2022 г.