0

К атерина Маринова е художничка от Пазарджик, която рисува портрети, за да спаси живота на любимия си мъж Венцислав.

Всичко започнало през 2014 г., когато 41-годишният сега мъж получил здравословни проблеми - разболял се от рядко срещаната опасна автоимунна болест прогресивна системна склеродермия.

Венци е от Карлово, но решили да заживеят в родния град на Катерина.

„Любовта между нас е тази, която ни крепи. Имахме мечти, бъдещи планове, които останаха на заден план“, разказва Катерина. Двамата тръгнали по доктори и така в продължение на 5 години. „По пет пъти влизаше в различна болница, за да открият какво е заболяването му - продължава жената. - Обиколихме цяла България - всички медицински светила - София, Пловдив, Варна. Не сме се спрели. Венци обаче започнал да ослепява - наложило се да му правят манипулации с лазер на очите. Като видяхме, че положението не е цветущо, събрахме роднини, приятели, близки и поговорихме много сериозно, за да съберем някакви пари и да отидем в чужбина, за да го диагностицираме. Една вечер, плачейки, седнах зад компютъра с една огромна буца в гърлото. Просто написах лечение в чужбина и ми излязоха клиниките в Турция. Свързах се с една клиника в Истанбул. Обяснихме какъв е случаят, изпратихме последната епикриза от нашата болница „Света Ана“ в София, за да видят към какви специалисти да ни препратят. Организирахме пътуването до Турция и престоя там. За 4 дни го диагностицираха. Клиниката се казва „Лиз Хоспитал“, допълва Катерина.

Междувременно Венци е отключил някои автоимунни заболявания - белодробна пулмонална хипертония, глаукома, имунен дефицит, синдром на Рейно, хипотиреоидизъм, полиневропатия. Заради тези заболявания миналата година той ослепява. Започнали процедури, за да спасят очите. За това кратко време постоянно е бил с високо очно налягане. Първата вълна на пандемията срещу коронавирус обаче осуетила заминаването за южната ни съседка, тъй като бил наложен пълен локдаун и пътуванията били забранени. „Тези 4 месеца, които останахме в България, бяха най-важните за Венци. Не можахме да заминем през март, а едва през юни - това беше пагубно. Почти на 85% загуби зрението си. Въпреки че ходихме в една клиника, където го лекуваха с лазер“, споделя Маринова. Отивайки в турската клиника, 41-годишният Венцислав вече е отключил пулмонална белодробна хипертония. И тогава според турските специалисти е бил на път да му се направи трансплантация на бял дроб.

„Тогава той получи течности около сърцето и белия дроб - беше се подул целият и едва дишаше. Един от най-добрите професори ревматолози го диагностицира за 4 дни и му каза: „Да, има терапия - скъпоструваща, но трябва да я стартирате веднага“. В турската клиника му предлагат два варианта - или у нас, или в Турция да му се прилага лечението. Турският професор ни насочи към болница „Света Ана“ в София - да го прегледат основно заради пулмоналната хипертония. За да живее, Венци се нуждае от две животоспасяващи лекарства. Едното се поема по Здравна каса, иначе е много скъпо. Една опаковка струва 1900-2000 лв. Другото животоспасяващо лекарство си го поемаме ние. То струва около 600 лв. и затова е този апел - добри хора да ни помогнат, ако могат, за да го осигурим за лечението“, казва Катерина.

Преди да се разболее и да изгуби напълно зрението си, Венци е работил като барман на морето, а Катерина е рисувала портрети. Зимата се прибирали в Пазарджик. След пандемията Катерина спряла да ходи на Златни пясъци, а сега не работи, защото трябва да се грижи за него. За да му помага, жената кандидатства за личен асистент и през март ще очаква решението на съответната комисия дали е одобрена. „Аз дори да искам да започна работа, няма как!. Трябва да работя нещо от вкъщи, за да съм наблизо.“

И още едно изпитание им се стоварило преди месеци - в края на октомври миналата година младият мъж заболял от Ковид. Пътували за Турция, за да направят озонотерапия за кожата, защото тя продължава да се лющи от заболяването. Трябвало да се подложи на двумесечна терапия, но коварният вирус го повалил и му причинил болки в краката - сега е инвалидизиран. Вече трети месец идва рехабилитатор вкъщи, за да го раздвижва. Всеки месец са необходими кръвни изследвания - кардиолог, ревматолог, дерматолог също го наблюдават.

За да се справят финансово, Катерина разчита на таланта си - да рисува портрети. Но това не е постоянен доход. Отпуснато е и решение на ТЕЛК, че е с изгубено зрение. „Не знам дали знаете как се чувстват хората с редки болести. Това обикаляне по институции… Като държавни те трябва да са в помощ на хората. Чудя се къде е държавата и всеки болен трябва да се спасява сам?“, не крие разочарованието си младата жена.

От 2020 г. има организирана кампания за набиране на средства в помощ на лечението на Венци. „Видяхме, че събраните пари от близки и приятели доникъде няма да ни стигнат. Направихме благотворителен онлайн базар, страница и открихме банкова сметка. Благодарение на дарителите успяваме да поддържаме лечението на Венци и да покриваме разходите за консултации и процедури“, казва Катерина.

Ако вие желаете да имате портрет, направен от снимка, можете да си го поръчате при нея. Това също ще е от помощ за половинката й Венци. Можете да го направите тук:

https://www.facebook.com/Katerinas-Portraits-102698151206655

Маринова: Любовта ме крепи

„Любовта ме крепи. Ние нямаме брак, но ни свързва една искрена и чиста любов. Той като е болен, и аз не се чувствам добре. Аз съм наполовина човек заради неговите страдания. В добро и лошо ние вървим заедно по болниците. И мен ме хвана Ковид, и добре, че се случи в клиниката в Истанбул - хората следяха основните му заболявания, 22 дни бяхме там. Дарителската сметка тогава беше почти празна, но се обърнахме с апел към непознати - помогнаха ни. Как ще се купуват тези лекарства за в бъдеще - той тези медикаменти трябва да ги пие до края на живота си. Пак ли трябва да организираме кампания, или държавата трябва да се грижи за такива хора?“, недоумява Катерина Маринова.

Можете да направите дарение:

https://pavelandreev.bg/kampanii/96/zdrave-za-venci

Дарителска сметка

BIC: BPBIBGSF

IBAN: BG38 BPBI 7930 4035 5165 01

Титуляр: Венцислав Атанасов Робев

PayPal:health_ventsi@abv.bg