0

Т окът запали свещите менте. Поскъпването на електроенергията наду двойно цените на нелегалните производители, показа проверка на „Телеграф“.

На Женски пазар, който е традиционното място за продажба на незаконната продукция, инфлацията е 100%. На миналия Великден пакетче от 40 свещи струваше само 1 лев, а сега се продава по 2 лева. Словоохотлива продавачка обясни, че от частната фирма, за която работи, според нея купуват и много свещеници. Подобна практика съществува от дълги години. По този начин недобросъвестни Божии служители не отчисляват дължимите пари за митрополията и печалбата остава за тях. За да бъде прекратена порочната практика, сега отлетите в синодалната свещоливница в столичния квартал „Илиянци“ вощеници са оцветени в бяло и са с печати. Там обаче също очакват поскъпване, а основната причина за него е войната в Украйна.

Засега миряните палят свещи на непроменени цени.

 Засега миряните палят свещи на непроменени цени.
Бойко Кючуков

Опасения

Инвазията на руските военни удари и производството на църковни свещи. Това сподели за „Телеграф“ Георги Беров, който отговаря за доставките на вощениците в Софийска митрополия за храмовете и манастирите. „Восъкът за свещите се внася от Русия и Украйна. Разбира се, може да се замени и с гръцки, но при всяко положение ще поскъпва“, посочи той. Беров изрази опасенията си, че галопиращите цени на енергията, водата и парафинът в крайна сметка неминуемо ще доведат до повишаване на цените на ритуалния атрибут.

Качество

Свещоливницата в „Илиянци“ произвежда два вида восъчни свещи, както и парафинови. Восъчните са много по-качествени, защото за тях се използва естествен пчелен восък. На цвят свещите са от жълто до наситенокафяво и имат специфичен аромат на мед и прополис. Те са и по-лепкави в сравнение с гладките парафинови свещи. Освен това при огъване восъчните не се напукват, защото са по-пластични. Затова и се продават двойно по-скъпо. На ден в синодалната свещоливница могат да се произвеждат средно от 900 килограма до 1 тон от парафиновите свещи, а от два вида восъчни – около 220 килограма.

На Женски пазар ментата поскъпна двойно.

 На Женски пазар ментата поскъпна двойно.
Бойко Кючуков

Конкуренция

Отец Валентин от храм „Възнесение Господне“ в столичния квартал „Ситняково“ отрече да има инфлация. „Тази година, след смекчаването на антикризисните мерки и ограничения храмовете отново се изпълниха с хора, особено на Цветница и се купуваха свещи в същите количества като преди пандемията. Аз лично не очаквам повишение на цените. Основният проблем си остават ментетата, които се продават по пазарите. Непрекъснато призовавам богомолците да купуват само църковни свещи, като им обяснявам, че така подпомагат храма, но не мога да им се сърдя. При тази криза хората цепят стотинката на две, особено по селата“, казва отец Валентин.

Вещества

Според него обаче проблемът не е само цената. „Не е известно какви материали, освен лой и химикали се слагат в тези ментета. И съответно какво количество вредни вещества изпълват храмовете по време на богослуженията. Мои колеги са ми се оплаквали, че понякога просто не може да се диша“, казва отец Валентин. По думите му е най-добре да се поставят свещеници извън храма, ако има такава възможност. Това вече е практика навсякъде, където има покрито околохрамово пространство, особено в манастирските църкви. Защото освен здравето на хората, така се запазват от опушване иконите и стенописите. Това важи особено за парафиновите свещи, тъй като парафинът е дериват на нефта.

Митрополията забрани купуването от "Илиянци"

В Софийска митрополия доставките на свещи от 1 август 2020 г. са централизирани. Свещи могат да се закупуват само от склада в манастира „Свети Трима светители“ край София. Така митрополията забрани директното закупуване на свещи от свещоливницата в „Илиянци“, както и даването на свещи на консигнация на свещениците и манастирите. Сега един килограм свещи струва 80 лева. След продажбата му храмът или обителта превеждат за издръжка на митрополията 66,40 лв, а разликата остава за техни нужди.

Ватиканът се зареждал от България

Cвещи само от восък се палят в храмовете във Ватикана. Там те са също бели, не омекват и горят дълго, без да пушат. Традицията се спазва от векове. Нещо повече, още през Средновековието е било наредено свещите да се правят само от български восък заради високото му качество. Днес обаче Ватиканът вече си доставя този материал от други страни, сред които е и Румъния. У нас такива се изработват ръчно в някои манастири като „Св. св. Петър и Павел“ в софийското село Долни Лозен или в „Покров Богородичен“ в село Ресилово край Сапарева баня. Те са в натуралния цвят на пчелна пита, внос от Гърция, и при запалване издават лек дъх на мед.

Пазят храмовете с електрически кандила

За запазването на църковния интериор и за минимализирането на риска от пожар от горящите свещи отделни църкви прибягват до нетрадиционни методи за тяхното заместване. В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ до Женския пазар традиционните кандила, поставяни под снимките на покойниците, са заменени с електрически. Все по-често се употребяват и чаени свещи, което отдавна е масовата практика в католическите църкви. Според специалистите при тях не е нужно парафинът да се стабилизира с допълнителни химикали, както е при обикновената свещ. Така те не само не представляват потенциален риск за пожар, но и на практика са безвредни.

Печат и код защитават църковната свещ.

 Печат и код защитават църковната свещ.
Бойко Кючуков

Електрически кандила заменят горящите фитили.

 Електрически кандила заменят горящите фитили.
Бойко Кючуков