К ъдето е текло, пак ще тече. С този рефрен за огромните течове по изгнилите 60-годишни тръби, които после ни начисляват в сметката за вода, живеем от години. Публична тайна е, че водоснабдяването в много райони на страната се влошава с всяка изминала година. Проблеми с пресъхналата чешма бол - сега в Шумен, преди това в Перник. А може да ги последва и Бургас, където, ако Господ не се смили и не напълни полупразния язовир „Камчия“, го чака воден режим.

Където е текло, пак ще тече. С този рефрен за огромните течове по изгнилите 60-годишни тръби, които после ни начисляват в сметката за вода, живеем от години. Публична тайна е, че водоснабдяването в много райони на страната се влошава с всяка изминала година. Проблеми с пресъхналата чешма бол - сега в Шумен, преди това в Перник. А може да ги последва и Бургас, където, ако Господ не се смили и не напълни полупразния язовир „Камчия“, го чака воден режим.

Но има и други примери като Враца, където с европари и с помощ от нашенския бюджет си оправиха тръбите. А с това излезе от употреба и брадатият лаф, че да любиш къпана врачанка е все едно като да полетиш с чадър в Космоса.

Но да не бъдем прекалени оптимисти - в Свищов пък се прочуха, като обновиха водопровода за по-евтино с полиетиленови тръби за напояване и те протекоха като гейзер месец-два след като ремонтът приключи. Или, както казваше симпатичният мошеник Ястребовски в култовия филм „Опасен чар“: „Икономията е майка на мизерията!“.

Добре е все пак, че след дълго отлагане проблемите в сектора може да се обърнат към по-добро с нов закон, който трябва да въведе ред и при ползването на водата, и при определянето на цената й. Колкото до цената, на места литър вода струва вече почти колкото литър люта ракия. Затова беше крайно време на тарифите да се сложи някакъв таван, който в случая ще е обвързан със средните месечни доходи на хората във всяка от 28-те области у нас. Да, само законът, колкото и да е добър, няма да реши проблемите с магическа пръчка. Но и не е нормално водоснабдителните дружества да шикалкавят, че исканите пари за кубик са далеч по-малко от изчислената от комисарите в Комисията за енергийно и водно регулиране социално-поносима цена на ВиК услугата. За най-богатия град в страната София този лимит е 8,35 лв. за кубик. В Шумен, където водата често не става за пиене, цената пък е почти на прага на социалната поносимост. Да видим сега със създаването на специална Комисия за водно регулиране дали бакиите с цената на водата ще тръгнат в положителна посока. Нова комисия, нов късмет!

И още нещо, в новия законопроект за водоснабдяване и канализация на строителното министерство са предвидени яки глоби, ако потребител повреди тръби на ВиК. Това добре, защото незаконните тръби не само във вилни зони в последните години никнат като гъби на дъжд. Тук обаче трябваше да се предвидят и санкции не само за тарикатите, които манипулират водомерите и прокарват нелегални тръби, но и за хора, които насред лятната суша тихомълком поливат райграса на вилата или доматите в градината. Това уникално нашенско явление не е от вчера и е на практика неизкоренимо. Така де, какво ще кажат комшиите, ако моравата в двора пожълтее посред лято.

В крайна сметка според грубите сметки на водния сектор у нас трябват едни 12-13 милиарда лева, за да се осигури прилично водоснабдяване навсякъде и за всички. А да не говорим, че ще трябва да се строят нови язовири и да се ремонтират старите. Ясно е обаче, че не можем да разчитаме само на Европа, за да имаме достатъчно и годна вода за пиене. Затова трябват вложения и от държавния, и от общинските бюджети. Няма как това обаче да не засегне и нас, потребителите, защото безплатен обяд, а вече и вода няма. Затова е време да се научим и да я пестим.