Г олемият протест на превозвачите, който е насрочен за 18 май, няма за цел да възпрепятства движението и пътуването на учениците и работещите, успокоиха представителите на бранша.

„Ние спазваме и принципа на диалогичност и откликваме на молбата на министъра на образованието акад. Николай Денков за проявяване на разбиране и съдействие. Това е още един пример за това, че общи и добри решения се намират само с диалог”, коментират представителите на транспортния бранш, цитирани от БГНЕС.

„Исканията на превозвачите са свързани с облекчаване на цените за всеки български граждани и са в негов интерес. Както правото на образование и работа са защитени от Конституцията, така и правото на протест”, добавят те.

В сряда просветният министър Николай Денков призова протестиращите да съобразят действията си, тъй като на 18 май над 46 000 зрелостници са подали заявления за явяване на матура по български език и литература, а повече от 9000 от тях са само от София.

Организаторите на протеста обещават, че ще бъде създадена организация и всички граждани ще бъдат информирани за точките и часовете на протест, за да предвидят възможностите си за транспорт.